Home / Kattenrassen / Naaktkat (Sphynx)

Naaktkat (Sphynx)

Naaktkat spreekt tot verbeelding

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende kattenrassen is de Naaktkat. Ook wel bekend onder de naam ‘Sphynx’. En met naakt wordt hier ook echt bedoeld: naakt! Geen haartje te bekennen bij deze soort. Dat is strikt genomen niet helemaal waar; hij kan héle kleine haartje hebben. Maar een echte Sphynx voelt aan als een zeem. Deze Sphynx-kat kan snorharen hebben. Maar er zijn er ook zónder.

Karakter Sphynx: lief en loyaal

De naaktkat staat bekend om zijn hoge energieniveau. Niet de typische luie kat. Maar hij is ook razend slim en nieuwsgierig. Als hij goed wordt behandeld, is de liefde voor zijn baasje onvoorwaardelijk. Ook voor vreemden zijn ze vriendelijk. In die zin lijken het net honden.


Naaktkat

Naaktkat niet onderhoudsarm

De Naaktkat heeft dan weliswaar geen vacht die je moet borstelen; onderhoudsvrij zijn ze óók niet. Iedere kat scheidt oliën af. Katten met haar nemen die op door hun vacht. Dat geldt ook voor katten met een lange of halflange vacht, zoals de Maine Coon, Ragdoll of de Noorse Boskat. Maar de Sphynx heeft geen vacht en dus moet jij de olie af en toe verwijderen door hem in bad te doen. Daarnaast heeft hij de neiging om allerlei vuil tussen zijn huidplooien mee te nemen. Al met al moet hij één of twee keer per week in bad.

Zonnebrand

Omdat hij geen vacht heeft die zijn huid beschermt, kunnen ze slecht tegen de zon. Daarom moet je een Naaktkat beschermen tegen de zon. Bijvoorbeeld door hem nooit buiten te laten. Of alleen met beschermende kleding.

Bescherming tegen kou

Een andere uitdaging voor jou als baasje is dat hij ook slecht tegen de kou kan. Dus als het maar een beetje vies weer is, moet hij een jas aan. Want hij kan zijn lichaamswarmte niet zelfstandig behouden. Maar, nogmaals: je kunt hem beter gewoon binnen houden.

Niet hypoallergeen

Hoewel ze veel van de vacht van andere kattenrassen missen, zijn Sphynxen niet per se hypoallergeen. Allergieën voor katten worden veroorzaakt door een eiwit (Fel d1) en niet door kattenhaar zelf. Of jij ook daadwerkelijk allergisch bent, moet je helaas toch echt zelf ervaren.


Sphynx

Gezondheid Naaktkat

Omdat de Sphynx geen vacht heeft, heeft hij extra veel gezondheidsproblemen. De eerste weken na geboorte zijn ze bijvoorbeeld heel gevoelig voor luchtweginfecties. Zoals beschreven, is zijn huid bovendien gevoelig voor zonlicht. Teveel blootstelling aan de zon kan resulteren in huidkanker. Net als zovele huiskatten, is ook de Naaktkat gevoelig voor hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een dodelijke hartziekte. Sowieso heeft de Naaktkat veel hartziektes. Fokkers screenen daarop. Maar zorg dat dit ook echt is gebeurd voordat je er een aanschaft.

Oorsprong

De Naaktkat wordt in het Engels ook wel de Canadian Sphynx Cat genoemd. Hij komt van oorsprong dan ook uit Canada. In de jaren zestig is hij voor het eerst gesignaleerd.


Naaktkat