Home / Artikelen / Zo stel je een hond voor aan een kat

Zo stel je een hond voor aan een kat

Hoe kan je een hond het beste voorstellen aan je kat? Als je dat goed doet, kunnen het voor altijd vriendjes blijven. Maar doe je het niet goed, dan kun je heel wat problemen op je nek halen. In dit artikelen kijken we eerst naar de persoonlijkheid van jouw lievelingetjes. We staan ook even stil bij de taal die zij spreken. Daarna gaan we in op de 3 zaken waar je rekening mee moet houden bij de eerste voorstelronde tussen je hond en kat.

Persoonlijkheden

Voor iedere diersoort geldt dat persoonlijkheid het belangrijkste bij het maken van nieuwe vrienden. Als de persoonlijkheden niet bij elkaar passen, maakt het niet eens uit hoe het voorstellen gaat. Je kunt twee tegenovergestelde temperamenten niet dwingen goed met elkaar om te gaan. Dit is een belangrijke les om rekening mee te houden als je een hond wilt voorstellen aan een kant.

Tegengestelde karakters

Een angstige kat zal niet dol zijn op een onstuimige hond. Een verlegen hond zal geen ruimte willen delen met een extraverte kat. Het maakt niet uit dat de ene van botten houdt en de andere muizen. Als de persoonlijkheden niet bij elkaar passen, gaat dat voor problemen zorgen. Zorg daarom dat je de dieren eerst beter leert kennen. Heb je een speelse hond hebt? Dan zal die het het beste doen met een kat met zelfvertrouwen heeft. Als je oudere hondenpup wat relaxter is, vindt hij het misschien fijn om een katachtig vriendje te hebben die net zo graag gerelaxt als hij.

Kattentaal, hondentaal

Als je een kat aan een hond voorstelt, is het belangrijk om op lichaamstaal te letten. Hoe dieren hun oren, staarten en ogen bewegen kan laten zien of ze snel vrienden worden of juist vreemden blijven. Je zult zowel de lichaamstaal van de hond als van de kat moeten begrijpen. Anders kun nooit weten wat er gebeurt. En wanneer ze toezijn aan de volgende stap.

Katten

Een zwiepende staart, oortjes naar achteren en een gebogen rug? Allemaal tekenen dat een kat ofwel geïrriteerd, dan wel bang is of zich ongemakkelijk voelt tijdens het voorstellen. Als je nieuwe kitten dit soort lichaamstaal vertoont als ze je hond ontmoet, maak je dan geen zorgen. Het is geen ramp, maar je zult wel wat meer tijd moeten steken in het opbouwen van deze nieuwe vriendschap. Je wilt dat je kat zich zelfverzekerd opstelt. Haar lichaam moet ontspannen zijn, met oren in haar natuurlijke spitse positie. Als ze langzaam knippert en smalle pupillen heeft, is dat een goed teken dat ze geen stress voelt.

Honden

Of je hond nu al in huis is of de nieuwe aanwinst is, het is belangrijk om te weten wat hun prooi is. Bepaalde hondenrassen staan erom bekend dat ze dol zijn op de spanning van het jagen. Het zit in hun bloed om dieren achterna te jagen, te vangen en soms zelf om kleine beestjes te doden. Zit jouw hond vogels of eekhoorntjes achterna? Dan is er een grote kans dat hij een kat zal zien als potentiële prooi. Er zijn manieren om het jachtinstinct van een hond te dimmen. Maar je zult extra voorzichtig moeten zijn als je een prooi-gedreven hond voorstelt aan een kat.

1. Voorstellen: begin met geuren

Als je de nieuwe aanwinst voor het eerst mee naar huis neemt, geef haar dan een kans om het huis in haar eentje te verkennen. Ze zal direct ruiken dat er een ander dier woont. Probeer ervoor te zorgen dat het huisdier dat je al hebt dan even niet thuis is. Het is al stressvol genoeg om een nieuwe plek te betreden. Ook zonder dat je meteen gedwongen wordt een nieuw vriendje te maken. Daar wordt niemand gelukkig van

Als ze eenmaal haar rondje heeft gemaakt, kun je ze aan elkaar voorstellen. Eerst aan de hand van hun geuren. Zet de kat in de slaapkamer of een andere kamer die je makkelijk kunt afsluiten. Sluit de deur en laat de hond dichterbij komen. De hond en de kat zullen elkaar ruiken, maar nog niet zien. Houd hun lichaamstaal in de gaten voor tekenen van over-enthousiasme of ongemakkelijkheid. Als ze zich rustig en tevreden gedragen, beloon ze dan door ze te aaien of ze snoepjes te geven. Geeft ze jouw hond een kopje? Dan is het gelukt!

Als de hond fel blaft, zeurt of aan de deur krabt, help hem dan met zijn focus. Probeer hem af te leiden met een eetmoment. Ga niet verder naar stap 2 totdat hij niet meer geobsedeerd is door de deur.

2. Voorstellen: voeg beeld toe

Hoe lang je huisdieren door de deur van elkaar gescheiden blijven, ligt aan hoe ze op elkaar reageren. Zijn ze beide redelijk relaxed? Breng ze dan naar een plek waar ze elkaar kunnen zien, maar nog steeds van elkaar gescheiden zijn. Bijvoorbeeld door een hekje. Vraag iemand aan de ene kant bij de kat te blijven terwijl jij de riem van de hond vasthoudt. Als je de hond en de kat buiten aan elkaar voorstelt, is het een goed idee dat de kat ook een harnasje en een riem heeft voor het geval ze bang wordt en wegrent.

Bekijk hun lichaamstaal nog eens

Ga door hetzelfde proces als bij stap één. Test de hond door zijn focus te proberen weg te halen bij de kat. Als dat redelijk makkelijk lukt, is dat een goed tekenen. Lukt dat niet, verplaats hem dan verder naar achter totdat je op het punt komt dat hij de kant wel kan zien, maar niet geobsedeerd is. Beloon hem op die afstand en kom dan een paar stappen dichterbij. Doe rustig aan, dit proces moet je niet overhaast aanpakken. Je wilt dat je hond zich op jou focust en niet op de kat.

3. Voorstellen: direct contact

Tenslotte kun je de barrière weghalen. Hou je hond aan de riem terwijl hij richting de kat gaat. Let goed op zijn lichaamstaal en wees klaar om ze uit elkaar te halen als het lijkt dat ze gaan vechten. Honden zijn een grotere dreiging voor katten dan andersom, maar die klauwen kunnen nog steeds schade aanrichten. Houd je kat in de gaten voor tekenen van stress en haal indien nodig de hond weg.

Zolang alle partijen blij en vriendelijk ogen, mogen ze beloond worden. Zo leren ze dat er goede dingen gebeuren als de ander erbij is.

Geduld is schone zaak

Het kan een paar dagen duren, of zelfs een paar weken, om je hond succesvol aan je kat voor te stellen. Maar je wil niets overhaasten. Je mag best een stapje terug doen als dat nodig is. Je hoeft je niet uit het veld te laten staan als je hond en kat niet vanaf dag één beste vrienden zijn. Hun interacties kunnen de eerste paar weken beter in de gaten gehouden worden zodat je zeker weet dat alles goed verloopt.

Relaties tussen huisdieren vergen tijd. Neem contact op met een professionele trainer als het ècht niet wil lukken. Twijfel je of jouw kat nog wel van je houdt? Lees hier waarom dat waarschijnlijk wel zo is!