google.com, pub-3424254087807606, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Home / Weetjes / Waarom slapen katten zo veel?

Waarom slapen katten zo veel?

5 feiten over slapende katten

Onze katachtige vrienden zijn ware meesters in het altijd, overal en in elke omstandigheid in slaap kunnen vallen. Zelfs een vluchtige zoekopdracht op het internet laat duizenden foto’s van slapende katten in schattige of gekke houdingen zien. Maar waarom slapen katten zo veel, en wat gebeurt er in hun gedachten als ze aan het slapen zijn? Hebben ze slaapcyclussen net als mensen doen? Lees verder om meer te leren over slapende katten.

1. Al dat slapen zit in de genen van je kat

Wanneer we de vraag van waarom katten zo veel slapen beantwoorden, moeten we eerst kijken naar hoe lang katten slapen. Katten slapen wel 16 uur per dag, en oudere katten besteden zelfs meer tijd aan rusten – wel 20 uur per dag. Deze slaapgewoontes zijn het resultaat van evolutie van de kat, hun eetgewoonten en hun fysiologie. In het wild moeten katten jagen om te eten, en het stalken, achtervolgen en doden van een prooi verbrandt veel energie. Slapen helpt katten energie te besparen tussen de maaltijden door.

2. Katten slapen niet altijd diep

Van al de tijd dat katten slapen, is ongeveer driekwart wat wij dutten zouden noemen. In die staat krijgen katten alle rust die zij nodig hebben, maar zijn zij nog steeds alert genoeg om elk moment wakker te kunnen worden. Je kunt het zelf zien wanneer katten licht slapen omdat hun oren zullen bewegen en hun ogen een klein beetje open zijn. Zelfs wanneer ze rechtop zitten, kunnen katten op deze manier wegdommelen.

Britse korthaar kitten

3. Katten slapen soms wel diep en dromen zelfs

Het resterende kwart van de slaapuren van de kat wordt doorgebracht in diepe slaap, maar oudere katten kunnen wel 30 of 40 procent van de tijd in diepe slaap doorbrengen.

Katten die diep slapen, liggen vaak opgerold met hun ogen stevig dicht. Soms zullen ze zelfs kun start over hun gezicht leggen, als een donzig slaapmasker. Diepe slaap is kritiek voor het lichaam om bij te komen en gezond te blijven. Dit is ook wanneer je kat droomt. Als je de snorharen of poten van je kat ziet trillen wanneer hij slaapt, is er een grote kans dat hij aan het dromen is.

4. Sommige katten snurken wanneer ze slapen

Snurken bij katten gebeurt wanneer de luchtweg belemmerd wordt door de extra huid van het zachte gehemelte. De kans dat dit gebeurt is het grootst wanneer je kat relaxed is, dus het kan gebeuren dat je je kat af en toe een beetje hoort zagen. Snurken komt meer voor bij kattenrassen met een korte neus, zoals bij en Pers.

5. Een verandering in de slaapgewoonten van je kat kan een teken van problemen zijn

Bel de dierenarts als je kat ineens veel meer slaapt dan normaal. Veel slapen kan een teken zijn van ziekte of pijn, en het vaak wakker zijn van de kat kan problemen zoals een overactieve schildklier aanduiden.


Ben jij een echte kattenliefhebber? Bezoek onze shop!

Kattenbox.com is niet alleen dé website voor de echte kattenliefhebbers, maar ook de webshop! In de shop vind je tal van leuke kattenartikelen. Deze hebben we speciaal voor iedereen die van katten houdt geselecteerd. Denk hierbij aan heerlijk comfortabele kattentruien met speciale buidel voor je kat, kattensieraden, sokken, horloges en nog veel meer.