Waarom slapen katten zo veel?

Waarom slapen katten zo veel? De 5 feiten

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Heerlijk in het zonnetje, in de vensterbank, opgerold op de bank of gezellig bij jouw in bed, waar jou kat ook het liefste slaapt één ding staat vast: katten slapen ontzettend graag én veel!

Onze katachtige vrienden zijn ware meesters in het altijd, overal en in elke omstandigheid in slaap kunnen vallen.

Maar waarom slapen katten zo veel, en wat gebeurt er dan in hun gedachten? Slapen ze net zo diep als mensen? Zijn katten lui of is dat maar een mythe?

Als je je afvraagt waarom katten zoveel slapen en wat een gezonde hoeveelheid slaap is voor jou kat lees dan vooral verder. Ik heb alles voor je uitgezocht over deze schattige slaapkoppen en beantwoord al je vragen.

5 feiten over slapende katten

Katten slapen jaloersmakend veel, een vluchtige zoekopdracht op het internet laat duizenden foto’s van slapende katten in schattige of gekke houdingen zien. 

Als katteneigenaar vraag je je misschien wel eens af of het normaal is hoeveel jou kat slaapt en of ze bijvoorbeeld dromen als hun oren bewegen (het antwoord is ja én nee).

Hieronder lees je alles over het slaapgedrag van jou kat en waarom ze precies zoveel slapen.

1. Hoe lang slaapt een kat precies? Het zit in ‘m in de genen!

Laten we eerst kijken naar hoe lang katten nou eigenlijk echt slapen. Hieronder vind je een tabel met het gemiddelde aantal slaapuren van een kat, dit kan uiteraard een beetje verschillen van kat tot kat.

Deze slaapgewoontes zijn het resultaat van evolutie van de kat, hun eetgewoonten en hun fysiologie. In het wild moeten katten jagen om te eten. Het stalken, achtervolgen en doden van een prooi verbrandt veel energie. Slapen helpt katten energie te besparen tussen de maaltijden door.

Hoeveel een kat slaapt kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Een buitenkat slaapt bijvoorbeeld gemiddeld wat minder dan een binnenkat. 

De leeftijd van je kat speelt ook een rol in het slaapgedrag. Een kitten van drie weken slaapt bijvoorbeeld wel 90% van de dag, omdat er tijdens het slapen belangrijke groeihormonen vrij komen. Slapen voor kittens is dus heel belangrijk. 

Ook oudere katten zijn nog steeds dol op slaap zoals je hieronder kunt ook:

Leeftijd

Gemiddelde slaapuren

Kitten

 13-16 uur per dag

Volwassen kat

 12-18 uur per dag

Senior kat

 Tot 20 uur per dag

2. Katten slapen niet altijd diep

Van al de tijd dat katten in dromenland zijn, is ongeveer driekwart wat wij eerder dutten zouden noemen. In die staat krijgen katten alle rust die zij nodig hebben, maar zijn zij nog steeds alert genoeg om elk moment wakker te kunnen worden!

Je kunt het zelf zien wanneer katten licht slapen omdat hun oren bewegen en hun ogen een klein beetje open zijn. Zelfs wanneer ze rechtop zitten, kunnen katten op deze manier wegdommelen.

Wat is de perfecte plek voor jouw kat om te relaxen? In een kattenhangmat natuurlijk!

Slapende kittens

3. Katten slapen soms wel diep en dromen zelfs

Het resterende kwart van de slaapuren van de kat wordt doorgebracht in diepe slaap, maar oudere katten kunnen wel 30 of 40 procent van de tijd in diepe slaap doorbrengen.

Katten die diep slapen, liggen vaak opgerold met hun ogen stevig dicht. Soms zullen ze zelfs kun staart over hun gezicht leggen, als een heerlijk donzig slaapmasker. Diepe slaap is kritiek voor hun lichaam om bij te komen en gezond te blijven. Dit is ook wanneer je kat droomt. Als je de snorharen of poten van je kat ziet trillen, is er een grote kans dat ze aan het dromen zijn.

4. Sommige katten snurken

Snurken bij katten gebeurt wanneer de luchtweg belemmerd wordt door de extra huid van het zachte gehemelte. De kans dat dit gebeurt is het grootst wanneer je kat relaxed is, dat is dus eigenlijk een heel goed teken! Het kan gebeuren dat je je kat af en toe een beetje hoort zagen en daar kan jij dan weer een grappig filmpje van kan maken natuurlijk.

Snurken komt meer voor bij kattenrassen met een korte neus, zoals bij een Pers.

5. Een verandering in de slaapgewoonten van je kat kan een teken van problemen zijn

Bel de dierenarts als je kat ineens veel meer slaapt dan normaal. Veel slapen kan een teken zijn van ziekte of pijn, en het vaak wakker zijn van de kat kan problemen zoals een overactieve schildklier aanduiden.

Kan ik het slaapgedrag van mijn kat bevorderen?

Het is inmiddels duidelijk dat katten veel slapen en daar is helemaal niets mis mee! Als hun slaapgewoontes drastisch veranderen is het slim om een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

Ondanks dat ze veel slapen kan je wel de kwaliteit van hun slaap bevorderen, of zelfs proberen je kat meer ’s nachts te laten slapen in plaats van overdag (wel zo rustgevend voor de rest van het gezin).

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 
  • Speel met je kat voor het slapen gaan, zo raken ze wat energie kwijt en is er een grotere kans op een diepe REM-slaap.
  • Katten slapen graag hoog. Check dus of ze daar ergens een plekje hebben.
  • Creëer een donker plekje voor jouw kat om te kunnen soezen en slapen. Een donker, beschut plekje vonden ze fijn. 
  • Jouw kat houdt van warme plekken om te slapen.
  • Neem geluidsoverlast weg van de slaapplek van je kat zoals televisie or een luidruchtige wasmachine.
  • Eten! Katten slapen graag met een vol buikje dus plan wanneer je ze eten geeft.

Schuiven naar boven