Liefdesknaagjes van een kat

Mijn kat bijt zachtjes: wat betekenen deze liefdesbeetjes?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Mjam mjam mjam… Begint jouw kat weleens aan je te knagen als je haar aait? Geen zorgen, dit betekent niet dat ze honger heeft.

Als kattenliefhebber is het je misschien opgevallen dat jouw kat regelmatig zachtjes in je arm bijt, als je bijvoorbeeld op een hun favoriete plekje krabt. Ze knagen zachtjes op je hand en het kietelt meer dan dat het pijn doet, het lijken bijna een soort liefdesbeetjes. Zo nu en dan bijten ze misschien een stuk harder, de ‘liefde’ is dan verder te zoeken.

Onze kattenvrienden hebben veel verschillende manieren om te communiceren en doen dat onder andere met hun bekjes en dit zachte bijten heeft dan ook zeker een betekenis!

Maar wat betekent het precies als je kat je zachtjes bijt? Lees verder om erachter te komen wat het bijten van jouw kat betekend, of het kwaad kan en of er een verschil zit in het soort bijten.

Bijt jouw kat je vaak tijdens het aaien? Zijn het zachte liefdesbeetjes of bijt hij je soms ineens heel hard? Wij leggen hieronder uit wat het bijten van jouw kat inhoudt en of je je er zorgen om moet maken. 

Moederpoes throwback

Katten die bijten zijn helemaal niet zo gek en eigenlijk doet elk kattenras het wel. Katten gebruiken bijten net zoals hun staart als een vorm van communicatie, en als ze je een beet geven – hard of zacht – betekent dat altijd iets.

Laten we eerst kijken naar die zachte liefdesbeetjes van jouw aaibare gezinslid, want waarom doen ze dat toch?

Ze liggen gezellig op schoot te spinnen terwijl jij hun over hun bolletje aait en ineens beginnen ze zachtjes aan je te knagen, zijn ze dan boos? Het antwoord is nee! Het is juist een teken van liefde en genegenheid.

Dit ‘lieve’ bijten doet geen pijn maar kietelt eerder. De meest gangbare reden dat je kat je zachtjes bijt is omdat jouw geaai haar doet denken aan de tijd dat ze nog een kitten was.

Hun  moeder likte en knabbelde aan hen tijdens het verzorgen en nu doen ze hetzelfde bij jou. Dus als ze kleine bijtjes geven, beschouw het dan als een compliment! Ze voelen zich veilig en comfortabel bij jou en zien je als familie. 

Bijten betekent altijd iets

Het kan overigens ook iets anders betekenen. Katten bijten ook omdat ze willen spelen, het aaien zat zijn, uit verveling of omdat ze pijn hebben.

Klaar met dat gekroel

We gaan eerst nog even terug naar de liefdesbeetjes. Soms als je je kat aait begint het met lieve beetjes, ineens slaat de bui om en nemen ze een flinke hap (auw). Het kan zijn dat je kat overprikkeld is en het kroeluurtje zat is. Vaak zal dit gepaard gaan met gezwiep van de staart en als je die subtiele hints niet oppikt… Dan laten ze het uiteindelijk wel op een andere manier merken, door bijvoorbeeld hard(er) te bijten. Dierenartsen noemen dit gedrag “petting-induced aggression” en het betekend dat jouw kat gewoonweg even niet meer wilt kroelen. Als een kat bij je opschoot springt betekend dat niet altijd dat ze ook daadwerkelijk geaaid willen worden, soms is gewoon samen chillen genoeg.

Speels bijten

Als een kat speels bijt merk je dat snel genoeg. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je kat ineens een beetje doordraaid; ineens klampen de voorpoten om je pols en bijten ze terwijl ze met hun achterpoten de aanval inzetten. Dit spelen kan best leuk zijn, maar als het te hard is moet je wellicht wel ingrijpen.

Het kan overigens ook zijn dat er echt iets mis is met je kat en dat ze dit doormiddel van bijten proberen aan te geven.

Bij verveling, angst of frustratie zou het kunnen dat je kat agressie vertoont doormiddel van bijvoorbeeld bijten of ineens je enkels aanvallen als je langsloopt. 

Jij kent je kat beter dan wie dan ook, dus als bepaalde eigenaardigheden je opvallen of ze ongewoon (bijt)gedrag vertonen kan je het beste even langs de dierenarts gaan.

In dit filmpje hieronder wordt nog eens kort uitgelegd wat alle verschillende redenen kunnen zijn dat katten bijten: 

Bijten afleren

De meeste katten leren als kitten hoe hard ze wel of niet kunnen bijten en dit zorgt later dus niet echt voor problemen. Het zou kunnen dat jouw kat die grenzen niet heeft aangeleerd als kleintje en dus niet begrijpt wat té hard bijten is. Dit is pijnlijk voor jou en zo is spelen met jouw maatje een stuk minder leuk. Het goede nieuws is dat bijten af te leren is in een paar stappen die we hieronder hebben opgeschreven. Het gaat hier wel echt om een kat die doorbijt of niet weet wanneer te stoppen, niet om die kleine kriebelende liefdesbeetjes waar we het eerder over hadden.

Straffen werkt niet echt bij katten, je kunt ze echter wel corrigeren. Hou wel in gedachten dat dit tijd en geduld vergt en dat dit niet zomaar van de een op andere dag zal veranderen. 

Hieronder zijn vier tips en drie methodes die kunnen helpen met afleren van bijten:

  • Tip 1: Blijf rustig! Het lijkt misschien wat overdreven om dit als eerste stap te noemen maar het heeft echt geen zin om je kat achter na te zitten of erger nog om je kat te slaan! Je kat zal alleen maar banger voor je worden en dat werkt dus eigenlijk averechts.
  • Tip 2: Kalmeer je kat en isoleer de situatie. Waarschijnlijk bedoelt je kat het echt niet kwaad en hij is vooral aan het spelen. Probeer daarom allereerst om je kat wat te bedaren. Je kunt ook helemaal weglopen van de situatie, als hij niet op schoot ligt en wachten tot hij is afgekoeld. Na het bijten moet je jezelf heel even inhouden met knuffelen, aaien of op een sussende manier tegen hem praten. Hier raakt hij van in de war want je stuurt hem afwisselende signalen. 
  • Tip 3: Verplaats je in je kat, geef hem ruimte en zorg dat hij een uitweg heeft. Het kan zijn dat je kat na een berisping even wat ruimte nodig heeft, op je kop krijgen is natuurlijk nooit leuk. Zorg dat je kat een ‘uitweg’ heeft en dat hij even zijn eigen ding kan doen. We kennen allemaal het gezegde ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’, dat kan ook gelden in deze situatie. Nog een extra tip vermijdt eten geven nadat je hem heb gecorrigeerd voor zo’n 15-30 minuten, anders denkt hij misschien dat het een beloning is. 
  • Tip 4: Probeer te achterhalen waar jouw kat positief op reageert en door gestimuleerd wordt. Katten reageren beter op positieve stimulatie en als je postief gedrag aanmoedigt dan op straffen. Beter dan straffen is weglopen en negeren van slecht gedrag.

  • Methode 1 Stem- en lichaamsmethode – Als je kat begint te bijten kijk je hem recht in de ogen en zeg je op een strenge manier ‘Nee!’ op het moment dat hij begint te bijten. Oogcontact is belangrijk in kattentaal dus kijk hem aan met een blik die zegt ik ben de baas.
  • Methode 2 De klap methode – Zodra je kat te hard bijt klap je in je handen en zeg je op een firme manier “Nee!” het is overigens niet de bedoeling dat je schreeuwt naar je kat of dat je recht in zijn gezicht klapt. We willen onze kat niet bang maken of een zenuwinzinking geven natuurlijk. Elke keer dat hij te hard bijt (of krabt) herhaal je dit. Een kleine kanttekening: heb jij een erg verlegen, onzekere of introverte kat? Dan is dit misschien niet de beste methode. Deze techniek werkt beter bij wat brutalere katten.
  • Methode 3 Negeren – We noemden het net al even maar een goede manier om je kat dingen af te leren is om hem te negeren en weg te lopen van de situatie. Laat je kat 5 tot 10 minuten alleen, het liefst ook echt helemaal alleen in de kamer. Op deze manier gaan ze stout gedrag associëren met negeren en zullen ze het snel afleren. Deze optie is overigens de niet beste voor een erg aanhankelijke kat of jonge kittens!

Er zijn dus een verschillende redenen waarom katten bijten en als het verder gaat dan liefkozend knabbelen raden we aan om te proberen je kat dit bijtgedrag af te leren.

Maar die liefdesbeetjes en zachtjes bijten van je kat kunnen geen kwaad en kun je simpelweg opvatten als een uitting van liefde en affectie!

Schuiven naar boven