Home / Artikelen / De staart van je kat: 4 dingen die je moet weten

De staart van je kat: 4 dingen die je moet weten

Neem je de staart van je kat (of gebrek eraan) voor lief? Waar denk je eigenlijk dat hij voor is? Simpel, toch? Wellicht niet. Elders zijn we al ingegaan op de vraag waarom jouw kat zijn staart om zijn poten wikkelt. Hieronder kijken we naar wat er nog meer achterzit.

Staart wordt gebruikt om te communiceren

De positie van de staart heeft een betekenis naar andere katten toe (en ook naar ons toe, als we weten waar we op moeten letten). Onderzoek wijst uit dat kittens en katten relaxed zijn als ze hun staart omhoog hebben. Moederkatten blijken aan te geven dat hun kittens hen moeten volgen als ze de staart omhoog doen. Niet alleen de positie is een communicatiemiddel, maar de bewegingen die ze maken ook.

Alert, opgewonden, bang of bedreigd?

Als hun staart vertrekt, heeft dat een betekenis. Alleen het puntje wil zeggen dat ze alert en opgewonden zijn. Als ze aan het jagen zijn, kunnen ze hun staarten flink op en neer zwaaien. Sommige mensen zijn van mening dat de langzame bewegingen tijdens de jacht zijn ontworpen om prooi te hypnotiseren of af te leiden. Katten zwiepen hard met hun staart als ze zich bedreigd, bang of agressief voelen.

Lengte verschilt

De meeste katten hebben lange staarten. Maar sommige soorten, zoals de Manx, hebben een kortere of er helemaal geen. Dit is een genetische mutatie die op een natuurlijke manier is ontstaan. Het ras zou ontstaan zijn op de Isle of Man in de Ierse Zee. Omdat de mutatie een dominant gen was, is het sneller verspreid over de eilandpopulatie. Manx-kittens (zelfs van hetzelfde nestje) kunnen verschillende staartlengtes hebben. Voor sommige Manxen kunnen de abnormale staarten voor gezondheidsproblemen zorgen.

Staart kan gezondheidsproblemen aangeven

Een staart kan naar je “zwaaien” om aan te geven dat er iets aan de hand is met de gezondheid van je kat. Bepaalde afwijkingen zijn er ook aan te zien.

Vlooienallergie-dermatitis kan voor huidirritatie zorgen rondom de staart en de romp. Huidontstekingen die door iets anders veroorzaakt worden kunnen ook een effect hebben op de start. Sommige hormonale problemen kun je ook in en om de start zien. Lange staarten raken gemakkelijker gewond tijdens ongelukken. Ze kunnen bijvoorbeeld tussen deuren komen te zitten.

Let op de staart van je kat. Als hij hem niet kan bewegen, hem meesleept of je schade aan de huid opmerkt, ga dan even langs de dierenarts. Stel dit niet uit, want een staart heeft veel zenuwuiteinden en problemen rondom de start zijn vaak erg pijnlijk voor je kat.

Sommige katten hebben er geen

Katten die zonder zijn geboren weten niet wat het is om er één te hebben. Hun hersenen ontwikkelen zich zonder de aanwezigheid van de zintuiglijke prikkels vanuit de staart. Maar we weten dat hij helpt met de balans en het psychologisch welzijn.

Sommige verwondingen of ziektes kunnen ertoe leiden dat een staart moet worden geamputeerd en ze passen zich daar goed aan aan. Toch moet een kat hem het liefst houden als hij er één heeft. Tenzij amputatie echt medisch noodzakelijk is. Je dierenarts kan je helpen bepalen wat je moet doen aan medische problemen. Dus laat het zeker even weten als je je zorgen maakt.