6 redenen om je kat nooit te straffen

6 redenen om je kat nooit te straffen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Het kan ontzettend frustrerend zijn als een kat zich gaat misdragen. Vooral als ze rommelig zijn, stinken, dingen kapot maken of zich agressief opstellen. Hoewel je misschien instinctief de neiging hebt om je kat te straffen, kun je dat beter niet doen. Straffen is niet de manier waarop katten het beste leren. Het kan zelfs tot meer problemen leiden. Beloon daarom goed gedrag en straf niet. Hier zijn 6 redenen om je kat nooit te straffen.

1. Katten zijn niet bitter

Katten zijn nooit bitter of haatdragend. Het zijn geen mensen. Slecht gedrag komt voort uit iets anders. Plast hij op bed? Of bijt hij je weleens? Je kunt dat opvatten als nare intenties. Maar daar doen ze dus niet aan. Waarschijnlijk is er iets anders aan de hand.

  • Is de kattenbak schoon genoeg?
  • Is er iets veranderd in jullie huis?
  • Hebben jullie een nieuw huisdier?
  • Zijn er buiten luidruchtige werkzaamheden?
  • Staat er een buurman in jullie tuin te gluren?

Leer jezelf aan dat een kat communiceert door middel van ongewenst gedrag. Als je dat eenmaal doorhebt, wordt het veel makkelijke rom in te zien wat er aan de hand is en hoef je niet te straffen.

2. Hun slechte gedrag is een reflectie van jouzelf

Als de verzorger van jouw kat, is het jouw verantwoordelijkheid om een gezonde, liefdevolle, stimulerende omgeving te bieden. Slecht gedrag komt de hoek kijken als er iets niet helemaal goed zit. Het is een aanwijzing van je kat aan jou. Er moet iets veranderen in jullie huis. Door de verantwoordelijkheid van je kat bij jezelf te leggen, vergroot je de kans dat het ongewenste gedrag ophoudt. Dan hoef je dus ook niet te straffen.

3. Straf kan jouw kat bang maken

Als katten iets doen wat ze niet zouden moeten doen, kan de urgentie van de situatie ertoe leiden dat wij op een manier reageren waar onze katten van schrikken. We kunnen onszelf wijsmaken dat schreeuwen, klappen of water sproeien een effectieve straf is om het probleem op te lossen. Het probleem stopt op dat moment dan immers even.

Bang en nerveus

Helaas kan het straffen er ook voor zorgen dat je kat bang of nerveus wordt als je in de buurt bent. Dat gaat dan weer ten koste van jullie relatie en nieuwe gedragsproblemen veroorzaken. Het is dus beter om niet te schreeuwen of water te sproeien. In plaats daarvan zoek je naar positieve manieren om ze van dat rotgedrag te weerhouden. Het is bijvoorbeeld beter om voor een goede krabpaal te zorgen dan tegen een kat te schreeuwen die aan de bank krabt. Probeer het maar eens!

Kat straffen met een waterspray

4. Je kat weet misschien niet waarom ze gestraft wordt

Katten leren door bepaald gedrag rechtstreeks te koppelen aan resultaten. Als je je kat later probeert te straffen, zal ze niet altijd begrijpen waarom. Dit gebeurt vaak wanneer een kat buiten de kattenbak poept. De verzorger van de kat vindt het misschien een uur later en zal de kat straffen.

Bijvoorbeeld door het haar te laten ruiken en zich boos uit te laten. De kat is dan ondertussen alweer verder gegaan met haar dag. Zij zal niet begrijpen dat jouw boosheid het resultaat is van het feit dat ze een tijdje terug in jouw bed heeft geplast. Consequenties van slecht gedrag moeten altijd gebeuren wanneer ze zich slecht gedragen of direct erna.

5. Straffen kan het gedrag verergeren

Zoals we hierboven al schrijven: het straffen van je kat kan niet alleen slecht zijn voor jullie relatie; het kan het huidige gedrag ook erger maken. Katten die bang of nerveus zijn worden soms agressief. Ze kunnen hun behoeftes buiten de kattenbank doen. Of ze kunnen gaan sproeien in huis. Ga dsaarom liever iets leuks doen met je kat. Ga hem bijvoorbeeld één van deze 10 superleuke trucjes aanleren!

6. Je kat verdient beter

Jouw kat is de beste, toch? Ik weet zeker dat bijna iedereen die dit artikel leest met een enthousiaste “JA!” zou antwoorden. Nou, jouw kat vindt jou ook de beste. Juist daarom moet je dat bewijzen door haar gedragsproblemen meer meelevend en creatief op te lossen. Vergeet niet dat de beste manier om het slechte gedrag van je kat te ontmoedigen is om erachter te komen waarom ze het doet. Vervolgens bied je een betere oplossing voor haar probleem. Daar wordt iedereen het gelukkigst van!


Schuiven naar boven