Zo stel je een hond voor aan een kat

Er zijn mensen die heel trots onderdeel uitmaken van Team Hond en weer andere die zich toch echt voor de katten inzetten, maar de wereld hoeft niet verdeeld te zijn in honden- en kattenmensen. Als je een echte dierenliefhebber bent, zul je waarschijnlijk de jolige onschuldigheid van honden net zo leuk vinden als de onafhankelijke charme van een kat. Je houdt van allebei en je wilt dat zowel je hond als je kat vredelievend naast elkaar kunnen leven.

Maar voordat je nog lang en gelukkig verder leeft, moet je ze eerst aan elkaar voorstellen. Hoe je een hond aan een kat voorstelt zal bepalend zijn voor de rest van hun relatie. Je wilt alles in je macht doen om ervoor te zorgen dat ze een goede band krijgen, en hier leer je hoe.

Ten eerste, denk na over persoonlijkheden.

Wat de diersoort ook is, persoonlijkheid is het belangrijkst bij het maken van nieuwe vrienden. Als de persoonlijkheden niet bij elkaar passen, maakt het niet eens uit hoe de introductie gaat. Je kunt twee tegenovergestelde temperamenten niet forceren goed met elkaar om te gaan. Dit is een belangrijke les om rekening mee te houden als je een hond wilt voorstellen aan een kant. Of je je hond nu al jaren hebt en er een kat aan wilt toevoegen of andersom, iedereen zal beter met elkaar om gaan als hun persoonlijkheden elkaar aanvullen.

American Humane wijst erop dat een angstige kat niet dol zal zijn op een onstuimige hond. Tegelijkertijd zal een verlegen hond geen ruimte willen delen met een extraverte kat. Het maakt niet uit dat de ene van botten houdt en de andere muizen; als de persoonlijkheden niet bij elkaar passen, is dat wat voor problemen gaat zorgen. Zorg, voor je de adoptiepapieren voor je nieuwe huisdier tekent, dat je hem wat beter leert kennen. Als je thuis een speelse hond hebt, zal die het het beste doen met een kat die zelfvertrouwen heeft en tegen hem opgewassen is. Als je oudere pup wat relaxter is, vindt hij het misschien fijn om een katachtig vriendje te hebben die net zo graag gerelaxt als hij.

 

Tijd om je katten – en hondenlichaamstaal bij te spijkeren.

Als je een kat aan een hond voorstelt, is het belangrijk om op lichaamstaal te letten. Hoe dieren hun oren, staarten en ogen bewegen kan laten zien of ze snel vrienden worden of juist vreemden blijven. Je zult zowel de lichaamstaal van de hond als van de kat moeten begrijpen om te interpreteren wat er gebeurt en te weten wat de volgende stap is.

 

Katten

Een zwiepende staart, oortjes naar achteren en een gebogen rug zijn allemaal tekenen da teen kat ofwel geïrriteerd, ofwel bang is of zich ongemakkelijk voelt. Het zijn allemaal tekenen dat een kant krabt met haar nagels uit of dat ze zal wegrennen en zich verstoppen. Als je nieuwe kitten dit soort lichaamstaal vertoont als ze je hond ontmoet, maak je dan geen zorgen. Het is niet het einde van de wereld, maar je zult wat meer tijd moeten steken in het opbouwen van deze nieuwe vriendschap.

Je wilt dat je kat zich zelfverzekerd opstelt. Haar lichaam moet ontspannen zijn, met oren in haar natuurlijke spitse positie. Als ze langzaam knippert en smalle pupillen heeft, is dat een goed teken dat ze geen stress voelt.

Honden

Of je hond nu al in huis is of de nieuwe aanwinst is, het is belangrijk om te weten wat hun prooi is. Bepaalde hondenrassen staan erom bekend dat ze dol zijn de spanning van het jagen en het zit in hun bloed om achterna te jagen, te vangen en soms zelf om kleine beestjes te doden. Als je hond vogels of eekhoorntjes achterna zit, is er een grote kans dat hij een kat zal zien als potentiële prooi. Er zijn manieren om het jachtinstinct van een hond te dimmen, maar je zult extra voorzichtig moeten zijn als je een prooi-gedreven hond voorstelt aan een kat.

Als de hond naar de kat kijkt en zijn lijf stijf of bevroren lijkt en zijn ogen knipperen niet, is hij té gefixeerd. Misschien dat hij blaft of zeurt en zijn ogen niet van de kat af wil houden. Dit soort lichaamstaal is een waarschuwing. Als dit gebeurt, moet je de kat niet in de buurt van de hond laten. Je wilt dat zijn lichaamstaal los en relaxed is en je zult geduld met hem moeten hebben tot het zover is.

Zo stel je een hond voor aan een kat

1.       Begin met geuren

Als je de nieuwe aanwinst voor het eerst mee naar huis neemt, geef haar dan een kans om het huis in haar eentje te verkennen. Ze zal ruiken dat er een ander dier woont, maar probeer ervoor te zorgen dat het huisdier dat je al hebt dan even niet thuis is. Het is al stressvol genoeg om een nieuwe plek te betreden zonder dat je meteen gedwongen wordt een nieuw vriendje te maken.

Als ze eenmaal haar rondje heeft gemaakt, kun je beginnen de kat en hond aan elkaar voor te stellen aan de hand van geuren. Zet de kat in de slaapkamer of een andere kamer die je makkelijk kunt afsluiten. Sluit de deur en laat de hond dichterbij komen. De hond en de kat zullen elkaar ruiken, maar nog niet zien. Houd hun lichaamstaal in de gaten voor tekenen van over-enthousiasme of ongemakkelijkheid. Als ze zich rustig en tevreden gedragen, beloon ze dan door ze te aaien of ze snoepjes te geven.

Als de hond fel blaft, zeurt of aan de deur krabt, help hem dan met zijn focus. Probeer hem af te leiden met een trainingssessie of met een eetmoment. Ga niet verder naar stap 2 totdat hij niet meer geobsedeerd is door de deur.

 

2.       Voeg zicht toe

Hoe lang je huisdieren door de deur van elkaar gescheiden blijven, ligt aan hoe ze op elkaar reageren. Als beide partijen redelijk relaxed lijken (een beetje enthousiasme is natuurlijk prima), breng ze dan naar een plek waar ze elkaar kunnen zien, maar nog steeds van elkaar gescheiden zijn. Het beste is dan een hekje of een screen door.

Vraag iemand aan de ene kant bij de kat te blijven terwijl jij de riem van de hond vasthoudt. Als je de hond en de kat buiten aan elkaar voorstelt, is het een goed idee dat de kat ook een harnasje en een riem heeft voor het geval ze bang wordt en wegrent. Bekijk hun lichaamstaal nog eens en ga door hetzelfde proces als bij stap één. Test de hond door zijn focus te proberen weg te halen bij de kat. Als dat redelijk makkelijk lukt, is dat een goed tekenen. Lukt dat niet, verplaats hem dan verder naar achter totdat je op het punt komt dat hij de kant wel kan zien, maar niet geobsedeerd is. Beloon hem op die afstand en kom dan een paar stappen dichterbij. Doe rustig aan, dit proces moet je niet overhaast aanpakken. Je wilt dat je hond zich op jou focust en niet op de kat.

3. Direct contact

Tenslotte kun je de barrière weghalen. Hou je hond aan de riem terwijl hij richting de kat gaat. Let goed op zijn lichaamstaal en wees klaar om ze uit elkaar te halen als het lijkt dat ze gaan vechten. Honden zijn een grotere dreiging voor katten dan andersom, maar die klauwen kunnen nog steeds schade aanrichten. Houd je kat in de gaten voor tekenen van stress en haal indien nodig de hond weg.

Zo lang alle partijen blij en vriendelijk ogen, mogen ze beloond worden. Je wilt positieve associaties creëren, zodat je hond en kat leren dat er goede dingen gebeuren als de ander erbij is.

Het kan een paar dagen duren, of zelfs een paar weken, om je hond succesvol aan je kat voor te stellen, maar je wil niets overhaasten. Je mag best een stapje terug doen als dat nodig is en je hoeft je niet uit het veld te laten staan als je hond en kat niet vanaf dag één beste vrienden zijn. Hun interacties kunnen de eerste paar weken beter in de gaten gehouden worden zodat je zeker weet dat alles goed verloopt. Banden tussen huisdieren vergen tijd en het is het meest realistisch om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis veilig en stress-vrij voelt. Neem contact op met een professionele trainer als het niet wil lukken om je kat en hond met elkaar over weg te laten gaan.

--
Bron: IHeardDogs


Laat een comment achter