Waarom wikkelen katten hun staart om hun poten?

Een van de eerste stappen bij het leren van de taal van je kat is begrijpen dat hun staart een belangrijk communicatiemiddel is. Het kan je vertellen wanneer ze zich boos, speels of bang voelen- het enige wat je moet doen is aandacht besteden aan hun staart.

Een van de favoriete dingen van een kat met zijn staart te doen, is om deze om zijn pootjes te wikkelen. Het gebeurt wanneer ze knus rechtop of opgerold op de bank zitten. Het is een ogenschijnlijk onschuldig gebaar, maar de zorgvuldige plaatsing van hun staart over hun poten gebeurt niet per ongeluk. Dit is wat het kan betekenen.

Koud weer

Net als hoe jij je tenen onder een deken verstopt of onder jezelf legt om ze warm te houden, gebruiken katten hun staart om lichaamswarmte te helpen behouden. Zelfs met hun vacht voelen katten zich het prettigste wanneer de temperatuur minimaal 10 graden Celsius is. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt, lopen katten risico op onderkoeling en zelfs bevriezing.

Je kunt zien dat katten hun staart om zich heen wikkelen om warm te blijven door te kijken naar de rest van de lichaamstaal. Volgens Veterinary News zullen katten die het koud hebben, laag bij de grond blijven. Ze vouwen hun oren tegen hun hoofd, bedekken hun neus en doen hun best om zo klein mogelijk te zijn. Wanneer ze rechtop zitten, laten ze hun oren, neus en buik onbedekt en hebben zij het waarschijnlijk niet koud.

Ontwijkingsgedrag

Als je het winterse weer kunt uitsluiten, kan het ook een passieve vorm van ontwijking zijn wanneer een kat zijn staart over zijn pootjes legt. Het is hun manier om te zeggen dat ze liever alleen gelaten willen worden. Ze zijn comfortabel en ontspannen en hebben liever niet dat mensen hen storen. Ze hebben geen slecht humeur in de zin dat ze zullen blazen of uithalen als je te dichtbij komt, maar ze vragen ook niet om aandacht.

Voordat je het persoonlijk opvat, dit apathische gebaar betekent niet dat de kat de mensen of dieren om zich heen niet leuk vindt. Sommige katten hechten waarde aan tijd alleen en geven soms voorkeur aan het observeren van hun omgeving zonder directe interactie. Als dit het geval is, respecteer dan hun ruimte. Wanneer ze er klaar voor zijn om weer mee te doen, zullen zij het laten weten met een verandering in lichaamstaal.

Zenuwen

Soms is de staart over de poten een combinatie van passief ontwijkingsgedrag en het uiten van zenuwen. De kans is groot dat een waakzame kat rechtop zit met hun staart om hun lichaam gewikkeld, kijkend naar iets waar ze zich niet bepaald op hun gemak bij voelen. Het kan zijn dat de hond zich in de problemen werkt aan de andere kant van de kamer, of dat hun eigenaar naar hen toe komt met de borstel. De strategisch om hun lichaam geplaatste staart creëert een fysieke barrière tussen de kat en dat wat hen zorgen baart.

Zie de staart over de poten als een persoon die zijn armen over elkaar kruist. In lichaamstaal bij mensen zijn gekruiste armen een klassieke verdedigingsmanoeuvre. Mensen kruisen hun armen als zij zich bedreigd, zenuwachtig, of over het algemeen ongemakkelijk voelen. Een verlegen persoon kruist zijn armen in het midden van een drukke kamer of wanneer iemand hem iets vertelt wat hij niet wil horen. Katten reageren op dezelfde manier op mensen, en het wikkelen van hun staart om hun lichaam is een manier om te zeggen dat ze niet agressief zullen worden, maar ook niet helemaal gelukkig zijn.

Bron: I heart cats


4 reacties

 • Katten: zijn de mooiste, zaligst dieren op aarde!! Ik heb er 2 van ze,.waar spijtig genoeg,.eentje ziek van is,.met Nierfalen,.Noor de kater,.hij is 12j,.hij heeft het zeer moeilijk!! Leggen hem als zogoed mogelijk nog in de watten,. Maggy Bleys Antw, België

  Maggy Bleys
 • Informatief en leuk om te lezen,ga mijn katten nog meer observeren bedankt,

  Rianne hilkemeijer
 • Bedankt voor deze “lichaamstaal” tip. Is helemaal leuk om te lezen. Wij hebben Fleur net 5 weken en ze is 4 jaar, dus is handig om dit te weten.

  Adrie van Dongen
 • Heel leerzaam weer. Zeer bedankt! Overigens vindt mijn kat het heerlijk om geborsteld te worden ….

  Ellen Vaags

Laat een comment achter