Waarom spinnen katten?

Spinnen is het meest voorkomende geluid dat katten maken, en toch weten we hier minder over dan miauwen, tsjilpen, sissen en grommen.

Ja, katten spinnen wanneer ze tevreden zijn. Wanneer je kat opgerold in het zonnetje ligt, kun je een zacht geknor horen wanneer hij in- en uitademt. Raak hem aan en je zult een trilling voelen. Het is bijna alsof hij golven van kalmte uitzendt.

Maar dit betekent niet dat je moet aannemen dat dit geluid altijd betekent dat je kat het naar zijn zin heeft. Of dat het het enige moment is dat je het zult horen. Katten spinnen ook om andere emoties en behoeftes te communiceren.

Wat als je je kat oppakt en hem beethoudt? Knort hij omdat hij het fijn vindt- of omdat hij nerveus is?

Hoewel je nooit zult weten wat je kat zegt wanneer hij spint, wijst onderzoek van dierenexperts uit dat je, als je de situatie begrijpt, je kunt raden wat het betekent.

Je kat is gelukkig

Je kat ziet er relaxed uit: misschien ligt hij op zijn rug met zijn ogen halfdicht, zijn staart voornamelijk stil. Als hij spint, kun je aannemen dat hij tevreden is.

Dat geluid is een grote glimlach.

Hij heeft honger of wil iets

Sommige katten spinnen wanneer het etenstijd is. Britse onderzoekers hebben het geluid onderzocht dat huiskatten maken wanneer ze honger hebben en wanneer ze geen zin hebben in voedsel. Het spinnen klinkt niet hetzelfde.

Wanneer katten spinnen voor eten, combineren ze hun gewone spin met een onplezierig gehuil of gemauw, een beetje wanneer een mensenbaby huilt. Experts geloven dat we sneller geneigd zijn om te reageren op dit geluid. De onderzoekers hebben bevonden dat mensen het verschil tussen het gespin kunnen horen, zelfs wanneer ze zelf geen katten hebben.

Kitten-moederband

Kittens kunnen al spinnen wanneer ze maar een paar dagen uit zijn. Het is waarschijnlijk een manier om hun moeders te laten horen waar ze zijn of dat alles goed gaat.

Spinnen helpt een kitten ook bij het opbouwen van een band met zijn moeder. Moederkatten gebruiken het als een slaapliedje.

Verlichting en genezing

Ondanks dat spinnen energie kost, spinnen veel katten wanneer ze gewond raken of pijn hebben. Dus wat maakt het de moeite waard?

Het kan gewoonweg een manier zijn voor de kat om zichzelf gerust te stellen, net als wanneer een kind op zijn duim zuigt om zichzelf beter te laten voelen.

Maar sommige onderzoeken wijzen uit dat spinnen daadwerkelijk katten helpt om sneller beter te worden. De lage frequentie van het spinnen zorgt voor een reeks vibraties in hun lichaam dat:

 • Botten en wonden kunnen helen
 • Kan helpen bij spieropbouw en het genezen van pezen
 • Helpt bij gemakkelijker ademen
 • Pijn en zwelling vermindert

 

Dit kan verklaren waarom katten vallen van grote hoogtes kunnen overleven en over het algemeen minder complicaties na operaties ervaren dan honden.


9 reacties

 • HELLO
  Een vraagje mijn kattin is altijd een zwerfkat geweest maar ze kan soms een hoestbui krijgen
  En dan moet wij helpen met over haar keeltje te vrijven maar hoe komt dat

  Vanherck
 • Kittens van een par dagen oud spinnen al alleen niet hoorbaar voor de mens, mijn katten spinnen altijd, maar ik herken de verschillen goed, ondanks dat ik bijna doof ben, ik heb een kat gehad die heeft nies-ziekte gehad, hij kan niet goed miauwen maar kan dmv spinnen of andere geluiden prima duidelijk maken wat hij wil ik heb twee ex katers van 3 jr en 7 jr en een vrouwtje van 5 jr gesteriliseerd, allemaal uit een ander nest, maar ze zijn een hecht gezin en zorgen voor elkaar, ik weet dat als mijn kat met de staart beweegt hij zich ongemakkelijk voelt of zenuwachtig is, vooral bij verandering of vreemden, maar komt weinig voor, daarnaast zijn ze wel gemanierd en heb ik ze veel kunnen leren, ze luisteren en weten wat wel en niet mag. Ook als ze willen eten spinnen ze maar dan anders wat harder en jammerlijker. De oudste van 7 is een voorbeeld kat, hij is mijn therapie kat en zou niet weten wat ik zonder hem moet. Bij mijn moeder is een ex kater het broertje van het vrouwtje wat ik heb en ook hij kan enorm spinnen, katten onthouden zelfs dingen die traumatisch of naar waren als ze die persoon zien schieten ze meteen in de stress, gelukkig heb ik een goeie en fijne dierenarts en ze gaan er alle drie met plezier heen, geen enkel probleem, terwijl het bij de andere dierenarts een drama is. En katten kunnen wel degelijk spinnen als ze erg ziek zijn en ingeslapen worden, of dit nou uit tevredenheid is of door de medicatie komt die ze op zon moment krijgen is lastig te zeggen, maar ze kunnen wel degelijk op zon moment spinnen omdat ze minder pijn hebben en weten dat het goed is, maar dat verschilt per situatie. Dus het kan wel degelijk.

  Miranda
 • Ik had een allerliefste kater Nick? Nooit 1 krab gehad. Zo uitzonderlijk lief. Heeft jaren medicatie gehad voor zijn schildklier. Hij kwam s ochtends elke dag bij me zitten voor zijn medicatie. Uiteindelijk kreeg hij een grote tumor in zijn keel waardoor hij niet meer kon eten en drinken. Dat was het moment dat t niet meer ging. Bij de dierenarts is hij hard spinnend ingeslapen. Alsof hij wilde laten merken het is goed zo. Vreselijk dat moment. Maar het spinnen kan dus echt als ze voorgoed inslapen.

  Maria
 • Ernstig ziek en zelfs stervend spint een kat absoluut nog!

  Coby Haverkort
 • Mijn kat is net een hond en luisterd als ik haar roep en ook als ik iets verbied .Zij is nu 14 jaar en heeft nog nooit een kras gegeven. Ze is de liefste poes die ik ooit heb gehad .

  M Vd Heijden

Laat een comment achter