Waarom spinnen katten?

Spinnen is het meest voorkomende geluid dat katten maken, en toch weten we hier minder over dan miauwen, tsjilpen, sissen en grommen.

Ja, katten spinnen wanneer ze tevreden zijn. Wanneer je kat opgerold in het zonnetje ligt, kun je een zacht geknor horen wanneer hij in- en uitademt. Raak hem aan en je zult een trilling voelen. Het is bijna alsof hij golven van kalmte uitzendt.

Maar dit betekent niet dat je moet aannemen dat dit geluid altijd betekent dat je kat het naar zijn zin heeft. Of dat het het enige moment is dat je het zult horen. Katten spinnen ook om andere emoties en behoeftes te communiceren.

Wat als je je kat oppakt en hem beethoudt? Knort hij omdat hij het fijn vindt- of omdat hij nerveus is?

Hoewel je nooit zult weten wat je kat zegt wanneer hij spint, wijst onderzoek van dierenexperts uit dat je, als je de situatie begrijpt, je kunt raden wat het betekent.

Je kat is gelukkig

Je kat ziet er relaxed uit: misschien ligt hij op zijn rug met zijn ogen halfdicht, zijn staart voornamelijk stil. Als hij spint, kun je aannemen dat hij tevreden is.

Dat geluid is een grote glimlach.

Hij heeft honger of wil iets

Sommige katten spinnen wanneer het etenstijd is. Britse onderzoekers hebben het geluid onderzocht dat huiskatten maken wanneer ze honger hebben en wanneer ze geen zin hebben in voedsel. Het spinnen klinkt niet hetzelfde.

Wanneer katten spinnen voor eten, combineren ze hun gewone spin met een onplezierig gehuil of gemauw, een beetje wanneer een mensenbaby huilt. Experts geloven dat we sneller geneigd zijn om te reageren op dit geluid. De onderzoekers hebben bevonden dat mensen het verschil tussen het gespin kunnen horen, zelfs wanneer ze zelf geen katten hebben.

Kitten-moederband

Kittens kunnen al spinnen wanneer ze maar een paar dagen uit zijn. Het is waarschijnlijk een manier om hun moeders te laten horen waar ze zijn of dat alles goed gaat.

Spinnen helpt een kitten ook bij het opbouwen van een band met zijn moeder. Moederkatten gebruiken het als een slaapliedje.

Verlichting en genezing

Ondanks dat spinnen energie kost, spinnen veel katten wanneer ze gewond raken of pijn hebben. Dus wat maakt het de moeite waard?

Het kan gewoonweg een manier zijn voor de kat om zichzelf gerust te stellen, net als wanneer een kind op zijn duim zuigt om zichzelf beter te laten voelen.

Maar sommige onderzoeken wijzen uit dat spinnen daadwerkelijk katten helpt om sneller beter te worden. De lage frequentie van het spinnen zorgt voor een reeks vibraties in hun lichaam dat:

 • Botten en wonden kunnen helen
 • Kan helpen bij spieropbouw en het genezen van pezen
 • Helpt bij gemakkelijker ademen
 • Pijn en zwelling vermindert

 

Dit kan verklaren waarom katten vallen van grote hoogtes kunnen overleven en over het algemeen minder complicaties na operaties ervaren dan honden.


59 reacties

 • YAlGqIsSVQyFHt

  AhdjSzfGVr
 • VsaCPRjlYrNnfou

  RTPNIrnEtsjfc
 • uiLpgrRemfF

  aFeQNoKEOVGTmzgC
 • mLxlanQTjPWEsY

  glyAuSaYet
 • PRoXIUxSngrV

  eJblPczHE

Laat een comment achter