Waarom katten hun achterste in ons gezicht duwen

 

Katten communiceren vooral met elkaar met lichaamstaal. Ze zijn een stuk luidruchtiger als er mensen bij zijn, maar gebruiken nog steeds veel van dezelfde signalen om aan ons aan te geven hoe ze zich voelen.

Een kattenachterste in je gezicht komt misschien niet meteen over als een teken van liefde, maar maak je geen zorgen. Dit schaamteloos, gedurfd gebaar is de kattenmanier om een knuffel of high five te geven!

Een welgemikte poezenbips komt meestal op een moment dat onze katten onze aandacht willen – of ze willen ons laten weten dat het etenstijd is! Ze gaan dan spinnen, kopjes geven, hun hele lichaam tegen ons aanwrijven en als kers op de taart laten ze hun achterwerk zien.

Spinnen is in deze context een welbekend teken van tevredenheid, en kopjes geven en wrijven bedoeld is om hun geurmerk achter te laten. Als katten zich tegen andere katten, spullen of mensen aan wrijven met hun hoofd, oren en staart, laten ze hun eigen chemische handtekening achter.

Er zitten geurklieren in de hoeken van de mond, aan de zijkant van het hoofd, onder de kin en oren, langs de hele staart en in de ruimte tussen de tenen. Dit kan verklaren waarom katten ons vaak kneden met hun pootjes terwijl ze hun lichaampjes tegelijkertijd tegen ons aan wrijven.

Katten in een kolonie of katten die in hetzelfde huis wonen, wrijven hun koppen, lichamen en staarten tegen elkaar aan om goedkeuring en inclusie aan te geven. Het kan zelfs dat dit bedoeld is om een vertrouwde familiegeur binnen de groep te creëren. Dit soort interacties worden ingeleid door elkaar met een hoge staart te benaderen.

Ze beginnen meestal hoofd aan hoofd en wrijven langs elkaar heen totdat ze met hun achterwerken naar elkaar toe staan en hun gezichten in tegengestelde richtingen staan. Alleen als katten dit met ons proberen uit te voeren, blijven we stilstaan en hebben wij zo een gezicht vol kattenbillen! 

Of onze katten nu onze aandacht proberen te krijgen, met ons proberen te communiceren of aan willen geven dat er een band is tussen ons, dit gedrag betekent zeker dat katten van ons houden en ons vertrouwen. Eigenlijk is een bips in het gezicht een oprechte vorm van kattenliefde en moeten we het als een compliment opvatten!

----

Bron: I Heard Cats


23 reacties

 • I really enjoy the blog article.Really looking forward to read more. Fantastic. cddkfegdedeb

  Johna61
 • ik heb zelf ook twee katten een poeske en een katerje het katerje die wrijf tegen mijn benen aan en miauwt keihard en het poeske die spint en knijpt zachtjes in mijn beneen en begint te sabbelen aan mijn t-shirt best wel grappig om te zien

  eddy netten
 • hade doenda

  john
 • Ik heb 2 poezels zusjes maar ze hebben allebei heel ander karakter de 1vreet me op de ander komt wel bij me liggen maar als ze er genoeg van heeft dan geeft ze me een tik en spring ze van me schoot .

  Hennie
 • Onze kat bijt in mijn kin en likt mijn voorhoofd. Ook een teken van genegenheid, heb ik mij laten vertellen.
  Katten die het goed met elkaar kunnen vinden likken elkaar op het hoofd tussen de oortjes, dit is het enige plekje waar een kat zelf niet bij kan om te wassen of te likken.

  Moon

Laat een comment achter