Waarom katten graag op bedden plassen en hoe je het kunt stoppen

waarom kat in bed plassen

Je bed hoort de plaats te zijn waar je je het prettigst voelt, niet waar je voor nare verrassingen komt te staan wanneer je kat weer op je bed heeft geplast.

Ongepaste plasproblemen komen helaas vaak voor bij katteneigenaren. Niet alleen zorgt kattenplas in je bed voor hygienische problemen, de onderliggende reden kan een serieus probleem zijn voor je kat. Voordat je het kunt stoppen, moet je er eerst achter komen wat het veroorzaakt.

Hier zijn een aantal mogelijkheden wat je kunt doen om je bed weer terug te krijgen.

Plaspreferenties

Sommige katten urineren op plekken waar zij dit niet zouden moeten doen, puur omdat zij nodig moeten maar er iets fout is met hun kattenbak. Net als mensen zijn ook katten kieskeurig over waar zij naar het toilet gaan.

De bak zelf: De grootte van de bak is een van de voornaamste redenen waarom katten hun kattenbak niet fijn vinden. Als ze zich opgesloten voelen of hun lichaam tegen de zijkanten moeten duwen om te kunnen gaan, zullen zij het niet fijn vinden. Sommige katten zijn ook kieskeurig over de vorm en het ontwerp van de kattenbak. Misschien vinden ze een afgesloten kattenbak fijner in plaats van een open kattenbak, of hebben ze voorkeur voor hoe ze de kattenbak in gaan. Oudere katten met artritis kunnen moeite hebben om in een kattenbak met hoge rand te stappen.

De oplossing: Probeer de kattenbak te zien uit het oogpunt van een kieskeurige katachtige. Het kost waarschijnlijk meer geld, maar als je er echt voor wil zorgen dat je kat niet meer op je bed plast,ga dan op zoek naar een grote kattenbak dat heeft wat je huidige kattenbak mist. Je kunt ook proberen om andere kattenbakvulling te gebruiken, katten vinden klontvormende ongeparfurmeerde kattenbakvulling vaak het prettigst.

De locatie: Katten gaan liever naar de kattenbak op een rustige plaats. Ze willen liever geen drukke, luidruchtige kinderen om hen heen, en het geluid van de wasmachine of droger kan ze wegjagen. Op het zelfde moment willen ze niet door het hele huis moeten lopen wanneer ze nodig moeten. Als de kattenbak te ver weg is of op een plek staat wat ze niet fijn vinden, dan zullen ze zelf een andere plek zoeken om te gaan. Kijk voor meer informatie op De Beste En Slechtste Plekken In Je Huis Voor Je Kat’s Kattenbak.

De oplossing: Als je maar één kattenbak hebt, prober een tweede op een andere plek te plaatsen. Zoek een rustige plek uit waar je kat makkelijk kan komen, uit de buurt van de drukte van het dagelijkse leven. Als je woning twee verdiepingen heeft, heb je waarschijnlijk een kattenbak per verdieping nodig voor optimaal gemak.

De rommel: Katten vinden het fijn om schoon te zijn, en in een stinkende kattenbak vol met hun eigen urine en uitwerpselen moeten stappen helpt niet mee. Als de kattenbak recentelijk niet schoongemaakt is, kunnen ze ervoor kiezen om ergens anders te gaan dat wel aan hun hoge eisen voor hygiëne voldoet. Jouw bed met de zachte, absorberende dekens is de perfecte plek.

De oplossing: Kattenbakken moeten elke dag worden schoongemaakt. Als je meerdere katten hebt, moet je misschien zelfs vaker uitscheppen.

Stress en angst

Wanneer het niet de kattenbak is wat een probleem vormt, ligt de oorzaak vaak bij stress of angst. Terwijl het aanschaffen van een nieuwe kattenbak  een makkelijke oplossing is, is het helpen van een gestresste kat niet zo eenvoudig.

Plotselinge huishoudelijke veranderingen: Een plotselinge verandering in de route kan een kat gestresst maken en ervoor zorgen dat zij lastig worden als een manier om hun stress te communiceren. Een nieuwe baby, een ander huisdier, en het verhuizen naar een ander huis kunnen allemaal mogelijke redenen zijn waardoor je kat extra angstig is. Ze kunnen zich verstoppen in de slaapkamer van hun eigenaar omdat dit is waar zij zich het veiligst voelen, en in plaats van zich aan het onbekende te wagen om de kattenbak te gebruiken, zullen zij het bed van hun eigenaar kiezen.

De oplossing: Je kunt beginnen met het dicht houden van de slaapkamerdeuren of het bed gedurende de dag af te dekken met een douchegordijn of een ander niet-doorlatend materiaal, maar dit zal niet het onderliggende probleem oplossen. Om je kat echt te helpen, moet je de bron vinden van deze plotselinge verandering bij je kat. Soms is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld de komst van een nieuw familielid, en soms is het onduidelijk. Nieuwe vloerbedekking in hun favoriete kamer, nieuwe meubels- alles wat anders is kan mogelijk het probleem veroorzaken. Wanneer je erachter komt wat dit is, begin dan met positieve training methodes om de kat te laten zien dat er niets is om zich zorgen over te maken.

Afwezigheid van eigenaar: Katten hechten zich aan hun familie, en wanneer hun favoriete persoon afwezig is, zullen zij gestresst raken. Langere uren op werk of meerdere dagen wegblijven kan stress veroorzaken bij de kat. Wanneer zij op het bed plassen, doen zij dit niet uit wraak. Wat ze eigenlijk doen is zichzelf geruststellen door hun geur te mengen met de geur van hun afwezige eigenaar.

De oplossing: Thuisblijven met de kat is de beste optie, maar dat is niet altijd mogelijk. Als dit het geval is, helpt het verrijken van de omgeving van de kat hen bezig te houden in hun eentje. Zorg ervoor dat de kat voldoende mogelijkheden heeft om zelf te ontdekken en te spelen. Geef ze toegang tot speeltjes met kattensnoepjes, laat de radio aan staan en zet een interessante krabpaal neer bij hun favoriete raam.

Sociaal conflict: Als sociale dieren zijn katten het meest gelukkig wanneer ze met iedereen overweg kunnen in hun omgeving. Een conflict met een specifiek persoon in de familie is stressvol en dit kan leiden tot het gebruiken van hun eigen katachtige methoden van conflictoplossing. In sommige gevallen betekent dit het plassen op deze persoon’s bed. Dit doen ze niet om gemeen te zijn of wraak te nemen, maar ze doen het om hun eigen geur te mengen met de geur van de persoon wie hen lastig valt.

De oplossing: Deze specifieke persoon kan nieuw zijn in het huishouden of het lukt niet om net als anderen een band op te bouwen met de kat. Hoe dan ook, het probleem dat de kat continue op hun bed plast kan worden opgelost door de kat te laten zien dat deze persoon een vriend is en niet iemand is om ongerust over te zijn. Probeer deze persoon de kat elke dag te laten voeden om de mening van de kat te veranderen. Ze kunnen de kat speciale snoepjes geven en met ze spelen om te laten zien dat ze een vriend zijn en geen vijand.

Medisch

Als geen van deze situaties het probleem lijkt te zijn, dan is het tijd om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Medische problemen betreffende de blaas of nieren van de kat kunnen de reden zijn dat ze het niet op tijd halen om naar de kattenbak te gaan. Geef de dierenarts alle details over wat er gebeurt en bespreek mogelijke medische aandoeningen.


2 reacties

 • Onze kater plaste op ons bed, maar ook elders in het huis op diverse plaatsen. Reden : hij had suikerziekte, werd blind en had geen oriëntatie meer. Het heeft een hele tijd geduurd voor we dit hadden gemerkt en nu spuiten wij 2 maal daags insuline en is het probleem opgelost.

  Ann L'Ecluse
 • Mijn kater Bandiet van 7 jaar plast af en toe zonder enige aanleiding op bed(waar al plastic op ligt vanwege eerdere incidenten).
  Heb ook nog 3 jarige illy(poes) in huis en samen zijn ze niet echt een ideaal stel,af en toe flink achter elkaar rennen en blazen,maar nog nooit wondjes of zo gezien!
  2 Kattenbakken in huis 1 in de keuken en 1 in de douche,waar ze allebei gebruik van maken.
  ’s Nachts gaat de tussendeur dicht en slaapt illy in de slaapkamer en Bandiet in de woonkamer.
  Speeltjes en aandacht genoeg en gaat soms weken goed en dan totaal onverwachts weer mis!
  Zijn allebei gezond eten en drinken goed,en de bakken worden meerdere keren per dag gecontroleerd.
  M.v.g.T.Hoedemakers

  Thea Hoedemakers

Laat een comment achter