Vier dingen die je moet weten over de staart van je kat

 

Neem je de staart van je kat (of gebrek aan staart) voor lief? Waar denk je eigenlijk dat een staart voor is? Simpel, toch? Toch niet. Er zit misschien wat meer achter die staart dan je in eerste instantie zou denken.

Je kat is een complex wonder die je niet moet onderschatten… Van kop tot staart!

  1. Staarten worden gebruikt om te communiceren

De positie van de staart heeft een betekenis naar andere katten toe (en ook naar ons toe, als we weten waar we op moeten letten). Onderzoek wijst uit dat kittens en katten relaxed zijn als ze hun staart omhoog hebben. Moederkatten blijken aan te geven dat hun kittens hen moeten volgen als ze de staart omhoog doen. Niet alleen de positie van de staart is een communicatiemiddel, maar de bewegingen die ze maken ook.

Als hun staart vertrekt, heeft dat een betekenis. Alleen het puntje wil zeggen dat ze alert en opgewonden zijn. Als ze aan het jagen zijn, kunnen ze hun staarten flink op en neer zwaaien. Sommige mensen zijn van mening dat de langzame bewegingen van de staart tijdens de jacht zijn ontworpen om prooi te hypnotiseren of af te leiden. Katten zwiepen hard met hun staart als ze zich bedreigd, bang of agressief voelen.

  1. Staartlengtes verschillen

De meeste katten hebben lange staarten, maar bepaalde katten, zoals Manxen en Manx-kruisingen hebben kortere staarten of helemaal geen staart. Dit is een genetische mutatie die op een natuurlijke manier is ontstaan. Het ras zou ontstaan zijn op de Isle of Man in de Ierse Zee. Omdat de mutatie een dominant gen was, is het sneller verspreid over de eilandpopulatie. Manx-kittens (zelfs van hetzelfde nestje) kunnen verschillende staartlengtes hebben. Voor sommige Manxen kunnen de abnormale staarten voor gezondheidsproblemen zorgen.

  1. Staarten kunnen gezondheidsproblemen aangeven

Een staart kan naar je “zwaaien” om aan te geven dat er iets aan de hand is met de gezondheid van je kat. Bepaalde afwijkingen zijn ook te zien aan de staart.

Vlooienallergie-dermatitis kan voor huidirritatie zorgen rondom de staart en de romp. Huidontstekingen die door iets anders veroorzaakt worden kunnen ook een effect hebben op de start. Sommige hormonale problemen kun je ook in en om de start zien. Lange staarten raken gemakkelijker gewond tijdens ongelukken. Ze kunnen bijvoorbeeld tussen deuren komen te zitten.

Let op de staart van je kat. Als hij hem niet kan bewegen, hem meesleept of je schade aan de huid opmerkt, ga dan even langs de dierenarts. Stel dit niet uit, want een staart heeft veel zenuwuiteinden en problemen rondom de start zijn vaak erg pijnlijk voor je kat.

  1. Sommige katten hebben geen staart

Katten die zonder staart zijn geboren weten niet wat het is om er één te hebben. Hun hersenen ontwikkelen zich zonder de aanwezigheid van de zintuiglijke prikkels vanuit de staart, maar we weten dat een staart helpt met de balans en het psychologisch welzijn.

Sommige verwondingen of ziektes kunnen ertoe leiden dat een staart moet worden geamputeerd en ze passen zich daar goed aan aan. Toch moet een kat natuurlijk wel zijn staart houden als hij er één heeft, tenzij amputatie echt medisch noodzakelijk is.

Je dierenarts kan je helpen bepalen wat je moet doen aan medische problemen rondom de staart van je kat, dus laat het zeker even weten als je je zorgen maakt.

 Bron: I heard cats

 

 

Ontvang wekelijkse kattenmails

* Verplicht veld

1 reactie

  • mijn kat heeft een krulstaart,net als een varken.Wat betekend dat?

    Monique

Laat een comment achter