Tien mythes over katten die je niet moet geloven

 Er zit veel mysterie achter de grote ogen van onze katachtige vrienden en er is nog steeds veel wat we niet weten over hun gedrag, persoonlijkheden en gezondheidsbehoeften. Eigenaren van huisdieren leren er veel van om hun huizen te delen met katten, maar niet alles is wat het lijkt. Er zijn veel misverstanden die de ronde doen, waarvan sommige problemen opleveren als het gaat om echt goed voor onze katten zorgen. Hoe beter we onze aaibare gezinsleden begrijpen, hoe beter de relatie ook wordt. Hier zijn 10 mythes over katten die je echt niet (meer) moet geloven.

1. Katten hebben negen levens.

Het idee dat katten negen levens hebben komt hoogstwaarschijnlijk uit het oude Egypte. De zonnegod, Atum-Ra, kon zichzelf in een kat veranderen en was één van de negen krachtige goden. De mythe werd verder ondersteund door de magische manier waarop katten bizarre ongelukken overleefden. Wellicht hadden ze een sterk overlevingsinstinct waardoor ze zich uit potentieel gevaarlijke situaties wisten te wringen, maar katten zijn echt niet onverslaanbaar.

2. Ze komen altijd op hun pootjes terecht.

Hoewel katten goede reflexen hebben en hun lichamen midden in de lucht kunnen draaien, komen ze echt niet altijd op hun pootjes terecht. Ze klimmen in bomen en over balkons en als ze vallen kunnen ze zichzelf echt heel erg veel pijn doen. Wanneer katten zich op gevaarlijke hoogtes begeven en riskeren dat ze door een windvlaag of misstap zomaar naar de grond kunnen vallen, noemen ze dat “high-rise syndrom.”

3. Katten kunnen niet getraind worden zoals honden.

Met de juiste techniek kunnen katten veel van dezelfde trucjes leren die honden ook kunnen. Ze leren het best door positieve benadering en worden gemotiveerd door klikkers en snoepjes. Ze kunnen komen als ze geroepen worden, zitten, liggen en omrollen. Je kunt ze zelfs aanleren om naar de wc te gaan en door te trekken als ze klaar zijn. Probeer dat maar eens aan een hond te leren!

4. Een kwispelende staart betekent een blije kat.

Iedereen weet dat een hond meestal blij is als ze met hun staart beginnen te kwispelen (maar niet altijd!) en die interpretatie wordt meestal een-op-een vertaald naar katten. Als katten met hun staart kwispelen, is dat bijna altijd omdat ze geïrriteerd zijn. Als je een kat begint te aaien en hun staart begint te bewegen, dan is dat meestal geen goed teken.

5. Zwangere vrouwen moeten bij katten uit de buurt blijven.

Toxoplasmose is een serieuze ziekte die overgedragen kan worden van een moeder aan de foetus. Het is een veelvoorkomend misverstand dat het ook wordt overgedragen van katten op mensen. Zwangere vrouwen hebben een hogere kans op toxoplasmose door vlees te eten dan door met hun kat te kroelen.

Het enige kat-gerelateerde risico heeft te maken met de kattenbak. Toxoplasmose verspreid zich via geïnfecteerde kattenuitwerpselen, dus wordt het zwangere vrouwen aangeraden om iemand anders de kattenbak te laten verschonen, of in ieder geval handschoenen te dragen en achteraf hun handen te wassen. Dierenschrijfster Jennifer Nelson schrijft daarnaast dat katten binnen houden en ze geen rauwe producten geven het risico ook vermindert.

6. Katten kunnen het beste melk drinken.

Een kat die heel gelukkig zijn schoteltje melk drinkt is natuurlijk een welbekend beeld, maar het idee dat katten en melk de perfecte combi zijn klopt eigenlijk helemaal niet. Veel katten zijn zelfs lactose-intolerant en als ze regelmatig koemelk drinken kan dat hun darmen flink van streek maken. Niet iedere kat is lactose-intolerant, maar Pets Web MD zegt,

“Katten hebben geen melk nodig en de potentiële problemen wegen zwaarder dan de potentiële voordelen.”

7. Alle katten hebben een hekel aan water.

Er zijn bepaalde kattensoorten die het stereotype dat katten bang zijn voor water compleet doorbreken. Bengalen, Maine Coons en Savannahs zullen allemaal sneller naar lopend kraanwater toe gaan dan dat ze ervoor wegrennen. Ze gaan graag in bad en spelen ook graag in zwembaden en plassen. Ze kunnen hartstikke goed zwemmen en gaan echt niet krabben en blazen zoals mensen verwachten als ze een kat in het water doen.

8. Zwarte katten brengen ongeluk.

In veel westerse culturen wordt er gezegd dat als een zwarte kat je pad kruist, er iets ergs staat te gebeuren. Er is geen duidelijke oorsprong van dit oneerlijke bijgeloof. Sommige verhalen linken zwarte katten aan heksen en de Keltische mythologie beschrijft een katachtige sith die de zielen van recent overleden lichamen kon stelen. Deze verhalen zijn niet bepaald onschadelijk. Zo worden zwarte katten minder snel geadopteerd als ze in een dierenopvang zitten.

9. Klauwtjes eruit halen is geen probleem.

Katten krabben aan vloerbedekking, meubels, muren – dat doen ze nu eenmaal. Eigenaren van huisdieren die hier liever vanaf willen, kiezen er vaak voor om hun nageltjes eruit te laten halen. Het misverstand is dat nagels eruit halen gewoon een iets extremere versie van het trimmen van kattennagels is. In de praktijk is het echter een operatie waarbij ze de laatste knokkel van hun pootjes verwijderen. Als iedere nagel van de voorpootjes eruit wordt gehaald, zijn dat in principe tien amputaties. Veel katten lijden hierdoor de rest van hun leven aan chronische pijn en het mag dus ook in veel steden en landen niet meer.

10. Katten zijn te onafhankelijk om goede huisdieren te zijn.

Katten staan bekend om hun onafhankelijkheid, maar dat betekent niet dat ze niet van hun baasjes houden. Katten vormen sterke banden met hun gezinsleden en de meeste eigenaren zouden hen nooit “gewoon huisdieren” noemen. Ze zijn vriendelijk en liefdevol en ze zijn afhankelijk van hun eigenaren om te overleven, maar zeker ook om hen gelukkig te houden. Er zijn zelfs therapiekatten die mensen troosten in ziekenhuizen en ze worden vaak gewaardeerd als hulpdieren voor emotionele steun.

 

Bron: I heard cats


10 reacties

 • Ik ben verbaasd over het feit dat een kat niet blij is wanneer hij met zijn staart kwispelt. Vreemd omdat wanneer de kat op de bank mee tv lijkt te kijken, wakker is en je tegen hem praat, maar ook op andere plekken in huis vrolijkt begint “te praten”, maar ook kwisoekt met zijn staart. Hij raakt geagiteerd wanneer zijn staart zwiept, hij een prooi ziet of zie ik het verkeerd?

  Tineke
 • Hallo Ik heb 2 poezels zusjes en verschillende karakters 1 die zit de hele avond bij me en de ander die ligt soms op me schoot en dan ineens geef ze een klap en springt ze van me schoot

  Hennie
 • Ik wil niet kinderachtig doen maar jullie bronvermelding klopt niet. Er staat hier I heard cats maar volgens mij moet dat zijn I heart cats, waar ik zelf ook deze mails van krijg en regelmatig vertaal… Het ene is vertaald ‘ik hoorde katten’ en het 2e slaat eigenlijk op het welbekende hartje, I <3 you oftewel I heart you… I <3 cats :-)

  Ria Niemeijer
 • Onze Iris is 19,5 jaar en geen schootkat, maar wil wel lekkerbij je zitten als het haar uit komt! Wij hopen nog dat ze nog een hele tijd bij ons is!🐱💕

  Trudy Moons
 • Sorry, Nauta.

  Marjon

Laat een comment achter