Is een nieuwe kat adopteren wel de juiste keuze voor jouw eigen kat?

Het is niet raar om je af te vragen of katten zich niet vervelen als hun hele wereld maar zo groot is als onze huizen. Wij hebben een hele planeet om te ontdekken en de gedachte alleen al dat we ons hele leven vast zouden zitten in ons huis zou ons helemaal gek maken! Hoe doen onze katten het toch?

Net als mensen hebben katten stimulatie nodig om gelukkig te zijn. Dit is meer dan traktaties en TV. We kunnen ze speelgoed bieden, kattenbomen, beweging, verrijking en liefde, maar er is een grens aan wat we kunnen doen om de geesten en lichamen van onze katten scherp te houden. Je vraagt je misschien af of een tweede kat het antwoord is om je kat nu echt gelukkig te maken.

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden als je je afvraagt of je klaar bent voor nog een kat. Kun je je de verantwoordelijkheid van nog een kat veroorloven? Een tweede kat betekent meer geld dat moet worden uitgegeven aan eten, kattenbakvulling en bezoekjes aan de dierenarts. Hij zal ook evenveel aandacht vragen als de kat die je al hebt. Heb je genoeg tijd voor twee katten? En ook niet onbelangrijk: is je kat klaar om zijn ruimte met een tweede kat te delen?

Je poezebeest kan je natuurlijk niet vertellen of hij graag een nieuwe vriendje wil, maar als je op zijn gedrag let, kun je misschien wel een inschatting maken. Sommige katten willen misschien hartstikke graag wat extra pluizig gezelschap, maar andere houden het misschien liever bij hun mensen en willen hun huis voor zichzelf houden in plaats van het te delen!

Het is belangrijk om te overwegen hoe je kat erover denkt voordat je de keuze maakt een nieuw familielid erbij te nemen: wat zou hij het liefste willen?

Je kat vraagt misschien om meer aandacht en liefde dan jij tijd voor hebt, maar ga er niet vanuit dat een andere kat die behoeftes zal vervullen. Jouw kat wil misschien wel alleen JOUW tijd en aandacht en kan het gevoel krijgen dat een andere kat aandacht die voor hem bedoeld is, afpakt. Of nog erger, misschien heb je straks wel twee jaloerse, veeleisende katten! Je wil toch geen vechtpartijen!

De beste manier om te bepalen hoe je kat zal reageren op een nieuwe kat in huis is om te kijken hoe je kat reageert op katten buitenshuis. De volgende keer dat je kat op zijn favoriete vensterbank is, let dan eens op hoe hij zich gedraagt als hij andere katten door het raam ziet. Dit is een goede manier om te zien wat hij eigenlijk van zijn soortgenoten vindt zonder dat er een risico is dat er een vechtpartij ontstaat. Begint hij te blazen, wordt zijn staart dik, rent hij weg? Een angstig katje die geen anderen buiten zijn huis wil, wil waarschijnlijk ook geen andere katten in zijn huis. Jij wil misschien wel nog een kat, maar vergeet niet dat je kat onderdeel is van je familie – eentje die de hele dag thuis is, dus heeft hij het recht zich daar veilig en op zijn gemak te voelen. Als hij graag de enige kat wil zijn, zijn er andere manieren om het huis spannender te maken!

Kijk eens naar deze doe-het-zelf-projecten om een beter leven voor je kat te bouwen!

Als jouw kat het juist leuk vindt als er soortgenoten buiten langslopen en hij kalm blijft als hij andere katten ziet, is een nieuw vriendje misschien wel een goede keuze voor jouw familie! Als je nog een kat gaat adopteren, zorg er dan voor dat je er één kiest wiens persoonlijkheid niet botst met die van je huidige kat. Je adopteert een vriendje voor jouw vriendje, dus zoek er eentje uit wiens gezelschap jouw kat waarschijnlijk fijn gaat vinden. De kleine pluizige baby’s met grote ogen zijn misschien schattig, maar als jouw kat bijvoorbeeld graag slaapt en luiert, zal hij weinig zin hebben om constant met een energieke jonge kitten te spelen.

Katten in een dierenasiel zullen zich misschien niet altijd hetzelfde gedragen terwijl ze op een nieuw thuis wachten, maar het personeel kan je wellicht wel helpen. Bij sommige asielen mag je zelfs tijdelijk pleegouder spelen voor een kat die bij je familie zou kunnen passen, wat ook een geweldige manier is om erachter te komen of de twee katten het goed met elkaar kunnen vinden. Ze hebben misschien even tijd nodig om aan elkaar te wennen, maar je zult al snel zien of ze vriendelijk en nieuwsgierig zijn, of angstig en agressief.

De juiste tweede kat is er eentje die graag dezelfde activiteiten doet als jouw kat en hem gedurende de dag gezelschap houdt. Als je een goede keuze maakt en ze de tijd geeft elkaar te leren kennen, kunnen jouw twee katten zomaar heel close worden en hebben ze allebei een nieuw speelkameraadje, kroelmaatje en vriend voor het leven! Bekijk deze video over hoe je twee katten veilig aan elkaar kunt voorstellen (met Cole en Marmalade!).

In een ideale wereld zouden we gewoon met onze katten kunnen praten en vragen of ze een nieuw vriendje willen. Maar hoewel katten onze taal niet spreken, laten ze het ons misschien toch weten.

Bron: IHeardCats


7 reacties

 • Ben ook benieuwd naar de video. Wij zijn i.d.d. ook van plan om een poes te adopteren, die door omstandigheden een ander huis zoekt.

  Carla S
 • Wat goed om dit te lezen,heel interessant

  Jacky
 • Ik heb zo’n kat die geen andere dieren om zich heen duldt. Ik heb hem ruim 14 jaar en gun hem dan ook alle aandacht van mij. Een tweede huisdier is uitgesloten.

  Anja
 • hele goed tips. maar waar is de video?

  Elly
 • Heel interessant, dank je wel!

  Ellen

Laat een comment achter