Hoe lang leven katten? Feiten over de gemiddelde levensduur van de kat

Hoe lang leven katten? Hoe lang leven binnenkatten? Hoe zit het met de levensverwachting van een buitenkat? En welke factoren spelen een rol in hoe lang katten leven? Laten we het hier hebben over de levensduur van katten.

“Een roman moet uitzonderlijk goed zijn om zo lang te leven als een gemiddelde kat.” Deze korte en bondage uitspraak wordt toegeschreven Philip Stanhope, de vierde graaf van Chesterfield. Lord Chesterfield leefde in de korte periode in de Engelse literatuurgeschiedenis waar romans net populair werden, tijdens deze periode was het beeld al dat alle vormen van media kortstondig waren.

Dit was in de periode van Robinson Crusoe en Gulliver’s Reizen, twee romans die nog steeds worden gelezen, en Love in Excess en Hermsprong, twee boeken die al lang zijn vergeten. Wat dacht Chesterfield? Hoe lang leven katten gemiddeld?

Welke feiten weten we over de levensduur van een kat? Wij hebben hier bij Catster onderzoek gedaan naar de gemiddelde levensduur van een kat en hebben alle informatie die je nodig hebt. We hebben de nummers voor je uitgezocht, en kunnen je vertellen dat, net als bij romans, de gemiddelde leeftijd van katten afhangt van verschillende omstandigheden, waaronder de leefomgeving, dieet en gezondheid. We zullen je antwoord geven op al je vragen, variërend van “Hoe lang leven katten?” tot de gemiddelde leeftijd van de “huidige” oudste, nog levende, kat, de gemiddelde levensduur van katten op dit moment en gemiddelden van binnen- en buitenkatten.

Dus, hoe lang leven katten? Wat is de gemiddelde levensduur van een kat?

Hoe lang leven katten? Omgeving, verzorging, gezondheid en of de kat gecastreerd of gesteriliseerd is — al deze factoren zijn van belang wanneer we denken over de gemiddelde levensverwachting van een kat. Sterilisatie kan een grote factor zijn. Castreren en steriliseren haalt het risico van het ontwikkelen van ziektes dat invloed heeft op de voortplantingsorganen van de oude kat. Het is een cliché geworden op het internet dat, met toegang tot de huidige medische en voedings- gerelateerde innovaties, de ideale kat tot 20 kattenjaren of ouder kan worden. Gebaseerd op onderzoek onder 10 gerenommeerde websites dat de gemiddelde leeftijd van een huiskat bespreken, zijn de cijfers inconsistent en variëren ze van 10 tot 20 jaar. De gemiddelde leeftijd voor een huiskat komt neer op 15,1 jaar.

Het kattenras is zeker een factor als het gaat om het beantwoorden van de vraag “Hoe lang leven katten?”. We kunnen de gemiddelde levensverwachting voor elk kattenras bespreken, maar dan zullen wij hier voor altijd zijn. Ons onderzoek wijst uit dat gemixte kattenrassen, over het algemeen, meer weerbaar zijn en langer leven dan een puur kattenras. Heb je een vraag over de levensverwachting voor een specifiek ras? Kijk dan naar onze lijst van raszuivere en gemixte kattenrassen. Hier hebben we het over de “gemiddelde kat”, net als Lord Chesterfield. Poezen leven over het algemeen een of twee jaar langer dan katers. Binnenkatten leven gemiddeld langer dan buitenkatten, en over het algemeen leven wilde zwerfkatten een drastisch korter leven dan huiskatten.

Hoe lang leven katten als zij binnenkatten zijn?

Bij het beantwoorden van de vraag “Hoe lang leven katten”, kwamen wij tot de conclusie dat al het onderzoek dat hiernaar is gedaan uitwijst dat binnenkatten ongeveer drie keer langer leven dan buitenkatten. Hoe lang leven katten als zij binnenkatten zijn? Binnenkatten zijn meestal gesteriliseerd, gevaccineerd en beschermd tegen stressfactoren, risico’s en gevaren van de buitenwereld. Ze worden regelmatig gevoed en hebben toegang tot schoon en vers water.

Ze hebben meer aandacht nodig, meer afleidingen en moeten aangemoedigd worden om genoeg te bewegen om overgewicht te voorkomen. Gelukkig besteden goede katteneigenaren aandacht aan deze dingen. De nummers variëren sterk van alle websites die we bezochten, variërend van 14 tot 20 jaar. Op basis van de getallen die we hebben geconstateerd, is de gemiddelde levensduur van een binnenkat 16,8875 jaar.

Hoe lang leven katten als zij buitenkatten zijn?

Een aantal factoren kunnen de levensverwachting van buitenkatten beïnvloeden. “Buiten” betekent iets anders afhankelijk van waar een kat leeft en hoe de kat leeft. Leef je in een stad, dorp, een landelijke locatie of juist een stadslocatie? Hoeveel buren hebben er ook buitenkatten? Woon je in een omgeving met roofdieren? Zijn er wilde of zwerfdieren in de buurt? Is het weer het hele jaar door geschikt om buiten te leven? Hoe dicht woon je bij drukke wegen?

Dit zijn allemaal factoren die de levensverwachting kunnen beïnvloeden. Andere factoren zijn verhoogde blootstelling aan vlooien, teken, en andere parasieten en ziekten. Buiten kunnen katten verzeild raken in gevechten en problemen met andere katten en zijn op verhoogd risico van ongelukken.

Ze hebben echter ook de vrijheid om te verkennen, hun favoriete hekwerken bij hun territorium te betrekken en natuurlijke lichaamsbeweging te krijgen. Omdat er zo veel meer onvoorspelbare variabelen zijn, zijn de getallen niet heel hoog en varieert de levensverwachting sterk tussen 3 tot 10 jaar. De gemiddelde levensverwachting voor buitenkatten is 5,625 jaar.

Hoe lang kunnen katten leven?

Ik hoor je al zeggen, “Maar mijn kat…”. Deze getallen zijn allemaal gemiddelden. Mijn kat, Klesko, is altijd een buitenkat geweest en ze is 15 jaar oud. Er zijn natuurlijk altijd uitschieters van de gemiddelden wanneer we kijken naar hoe lang katten leven. De Guinness Book of World Records vermeldt dat de oudste gedocumenteerde kattenleeftijd is behaald door Creme Puff, een kat die in Austin, Texas stierf met een leeftijd van 38 jaar en 3 dagen, een enorme en bijna onbegrijpelijke leeftijd. De leeftijd van de “huidige” oudste, nog levende kat, is meer variabel omdat deze informatie op elk gegeven moment kan verouderen.

Als ik de informatie van de afgelopen jaren bekijk, zie ik dat de leeftijd van de “huidige” oudste kat varieert van 23 tot 36 jaar. In de afgelopen tien jaar is de oudste, nog levende, kat 29,857 jaar oud. Wie is de huidige recordhouder? In plaats van het riskeren om verouderde informatie in ons artikel te hebben, raden wij je aan om de Guinness website te raadplegen. Hun webpagina “Oldest Cat Living” vermeldt, zeer terecht, dat de huidige recordhouder een flexibele en veranderlijke positie inneemt.

Een andere manier om de vraag “Hoe lang leven katten?” te beantwoorden is door het kijken naar de andere verouderingsratio’s van huisdieren en mensen. In andere woorden kunnen wij vragen “Hoe oud is mijn kat in “mensenjaren”?”. Een veelgenoemde formule zegt dat wij de leeftijd van onze kat moeten vermenigvuldigen met vijf om zijn leeftijd in “mensenjaren” te krijgen, maar dit is niet accuraat omdat katten hun hele jeugd en een groot deel van hun jongvolwassen levensstadium ervaren tijdens het eerste jaar van hun leven.

Een grafiek van de American Animal Hospital Association en de American Association of Feline Practitioners vergelijkt levensfases van mensen en katten veel beter:

 

Leeftijd van de kat

Leeftijd in mensenjaren

0-1 maand

0-1 jaar

2-3 maanden

2-4 jaar

4 maanden

6-8 jaar

6 maanden

10 jaar

7 maanden

12 jaar

12 maanden

15 jaar

18 maanden

21 jaar

2 jaar

24 jaar

3 jaar

28 jaar

4 jaar

32 jaar

5 jaar

36 jaar

6 jaar

40 jaar

7 jaar

44 jaar

8 jaar

48 jaar

9 jaar

52 jaar

10 jaar

56 jaar

11 jaar

60 jaar

12 jaar

64 jaar

13 jaar

68 jaar

14 jaar

72 jaar

15 jaar

76 jaar

16 jaar

80 jaar

17 jaar

84 jaar

18 jaar

88 jaar

19 jaar

92 jaar

20 jaar

96 jaar

 

Vertel ons: Hoe lang hebben jouw katten geleefd? We willen weten hoe oud jouw katten zijn! Wat is de oudste kat die jij ooit hebt gehad, over hebt gehoord of gezien? Deel je verhalen, foto’s en herinneringen in de comments!

 

Bron: I heard cats


181 reacties

 • idXTgkVyrCZxBw

  rRysuOIESlGCiA
 • dEameDGFTUOSP

  DJtIjYKwyeTA
 • IDyjFGOWeoRY

  BNuRqETcKjlIrX
 • DxQMCSHpma

  rTIUCFbwQhsYv
 • WAlnjPpuwErVMIxJ

  PLTDpYasF

Laat een comment achter