6 redenen om je kat nooit te straffen

 

Het kan ontzettend frustrerend zijn als een kat zich gaat misdragen – vooral als ze rommelig zijn, stinken, dingen kapot maken of zich agressief uitlaten. Hoewel je misschien instinctief de neiging hebt om je kat te straffen, is dit niet hoe katten het beste leren en kan het zelfs tot meer problemen leiden. Hier zijn 6 redenen om je kat aan te moedigen goed gedrag te vertonen in plaats van haar te straffen voor slecht gedrag.

#1 – Katten zijn niet bitter
Het kan soms lastig zijn om te onthouden dat slecht gedrag niet veroorzaakt wordt door bitterheid of haatdragendheid – vooral als dat slechte gedrag zich uit in de vorm van plassen midden op het bed of het krabben van de zijkant van je splinternieuwe bank. Hoewel dit voor jou heel persoonlijk kan voelen, heeft je kat geen verkeerde bedoelingen. Je kat probeert alleen maar te communiceren dat er iets niet fijn is aan haar omgeving. Is de kattenbak schoon genoeg? Is er iets veranderd in jullie huis? Hebben jullie een nieuw huisdier? Zijn er buiten luidruchtige werkzaamheden? Staat er een buurman in jullie tuin te gluren? Als je jezelf kunt aanleren haar ongewenste gedrag als communicatie te beschouwen, wordt het makkelijker uit te vinden wat nu precies het probleem is en kun je op een constructieve manier de gedragsproblemen oplossen.

#2 – Hun slechte gedrag is een reflectie van jouzelf
Als de verzorger van jouw kat, is het jouw verantwoordelijkheid om een gezonde, liefdevolle, stimulerende omgeving te bieden aan jouw kat. Slecht gedrag komt de hoek om als er iets niet helemaal goed zit en moet opgevat worden als een aanwijzing dat er iets moet veranderen in jullie huis. Door de verantwoordelijkheid van je kat bij jezelf te leggen, vergroot je de kans dat het ongewenste gedrag ophoudt.

#3 – Je kat kan bang voor je worden
Als katten iets doen wat ze niet zouden moeten doen (vooral als ze iets aan het vernielen zijn zoals wanneer ze de zijkant van de bank krabben), kan de urgentie van de situatie ertoe leiden dat wij op een manier reageren waar onze katten van schrikken. We kunnen onszelf wijsmaken dat schreeuwen, klappen of water sproeien een effectieve manier is om het probleem op te lossen, omdat het probleem op dat moment dan even stopt. Helaas kan het er ook voor zorgen dat je kat bang of nerveus wordt als je in de buurt bent, wat ten koste kan gaan van jullie relatie en meer gedragsproblemen kan veroorzaken. Het is dus beter om niet te schreeuwen of water te sproeien maar juist positieve manieren vindt om ze ervan te weerhouden. Het is bijvoorbeeld beter om voor een goede krabpaal te zorgen dan tegen een kat te schreeuwen die aan de bank krabt, omdat het de behoefte van de kat om te krabben vervult en een beter alternatief biedt.

 

#4 – Je kat weet misschien niet waarom ze gestraft wordt
Katten leren door bepaald gedrag rechtstreeks te koppelen aan resultaten. Als je je kat later probeert te straffen, zal ze niet altijd begrijpen waarom. Dit gebeurt vaak wanneer een kat buiten de kattenbak poept. De verzorger van de kat vindt het misschien een uur later en zal de kat straffen door het haar te laten ruiken en zich boos uit te laten. De kat is dan ondertussen alweer verder gegaan met haar dag en zal niet begrijpen dat de boze uitlatingen het resultaat zijn van het feit dat ze op de vloer van de badkamer heeft gepoept. Consequenties van slecht gedrag moeten altijd gebeuren wanneer ze zich slecht gedragen of direct erna.

#5 – Het gedrag kan erger worden
Zoals ik hierboven al zei, kan het straffen van je kat niet alleen slecht zijn voor jullie relatie – het kan het huidige gedrag ook erger maken of zelfs nieuwe problemen creëren. Katten die bang of nerveus zijn worden soms aggressief, gaan hun behoeftes buiten de kattenbank doen of kunnen gaan sproeien in huis.

#6 – Je kat verdient beter
Jouw kat is de beste, toch? Ik weet zeker dat bijna iedereen die dit artikel leest met een enthousiaste “JA!” zou antwoorden. Nou, jouw kat vindt jou ook de beste en juist daarom moet je dat bewijzen door haar gedragsproblemen meer meelevend, creatief en productief op te lossen. Vergeet niet dat de beste manier om het slechte gedrag van je kat te ontmoedigen is om erachter te komen waarom ze het doet en dan een betere oplossing te bieden.

 Bron: IHeardCats


12 reacties

 • @Wil de waal je poes bijt niet hoor , poezen doen dit als liefdes beetjes ,

  nadine
 • Laat katten kat zijn,.tzijn geen mensen,.katten zijn springers,.springen nu eenmaal overal op,.kan je dit niet verdragen,.moet je geen katten nemen. En stopt met die water spuitbussen,.maak je jou katten alleen maae angstiger,.katten houden erg van mensen,.als je er oorecht gied voor bent!!

  Maggy
 • Mijn kids zijn mij/ons alles. Ik ben huisvrouw, dus vaak thuis en dat vinden ze zalig. Ik heb nooit problemen met ze, zelfs als het tijd is om naar binnen te komen vanuit de tuin? Ik vraag het ze, en ze luisteren. Ze luisteren altijd. Natuurlijk kunnen ze baldadig zijn..laat ze, ik ben dat ook wel eens 🤣 ik heb ze een bepaalde routine aangeleerd en dat weten ze maar al te goed. Ik communiceer met ze of het mensen zijn. We begrijpen elkaar altijd, ik praat altijd met ze.

  Sylvia
 • Mijn poes bijt me. Soms zacht maar af en toe hard wat kan je daar aan doen

  Wil de Waal
 • Ik hou van katten al 40 jaar altijd 2 katten gehad worden door mij in de watten gelegd mogen van mij overal in huis liggen behalve het aanrecht luisteren erg goed kennen het woordje nee dus straffen zal ik nooit doen.
  Katten onthouden alles kunnen zeker angstig worden meegemaakt bij een kennis met haar plantenspuit (opvoeden noemde zij het)kat kwam nooit naar haar toe wilde niet aangehaald worden zielig zielig.

  Ankie

Laat een comment achter