10 wetenschappelijke voordelen van katteneigenaar zijn

Onderzoek heeft uitgewezen dat alleen al het bekeken van video’s van katten op het internet iemand meer energie kan geven en kan zorgen voor positieve emoties – dus het is niet verbazingwekkend dat het een aantal voordelen heeft om zelf een kat te hebben.

1. EEN KAT HEBBEN IS BETER VOOR HET MILIEU.

Als je je zorgen maakt om je ecologische voetafdruk, kun je beter voor een kat gaan dan een hond. Uit een onderzoek in 2009 is gebleken dat de middelen die nodig zijn om een hond zijn hele leven te voeren dezelfde ecologische voetafdruk heeft als een Land Cruiser. Katten – die over het algemeen liever vis eten dan producten met een mais- of rundvleessmaak – hebben maar ongeveer de ecologische voetafdruk kan een kleine hatchback.

2. ZE HELPEN JE MET DINGEN OMGAAN ...

Het is ontzettend pijnlijk om een dierbare te verliezen, maar één van de beste manieren om daarmee om te gaan is door een dier te hebben. Het is gebleken dat mensen sneller over hun verlies heen komen met een kat en minder fysieke symptomen van pijn vertonen, zoals huilen. Mensen in de rouw geven aan dat ze tegen hun huisdier praten om hun gevoelens beter te begrijpen, aangezien het soms makkelijk is om tegen iets te praten wat niet antwoordt en dat niet zo veroordelend zal handelen als een ander mens.

3. ... EN HET VINDEN VAN EEN PARTNER.

Als je een single man bent en het lukt je maar niet om een date te scoren, ga dan voor een kat! Volgens een Britse poll, waren 82 procent van de vrouwen het eens dat mannen die van dieren houden aantrekkelijker zijn. En hoewel een hond wonderen zal doen voor je liefdesleven, gaf maar liefst 90 procent van single vrouwen aan dat mannen met katten “aardiger” zijn dan andere mannen. Dus op je dating-profiel zetten dat je een kat hebt kan zomaar wonderen doen voor het aantal reacties dat je krijgt – maar vergeet niet, een kat is voor het leven, niet alleen totdat je een partner hebt gevonden.

4. KATTENEIGENAREN ZIJN SLIM.

Uit een enquête onder Britse huisdiereneigenaren door de Universiteit van Bristol in 2010 bleek dat mensen die katten hadden vaker een universitair diploma hadden dan zij die honden hadden. In 2014 deed een onderzoek in Wisconsin een enquête onder 600 studenten en kwamen erachter dat katteneigenaren ook echt intelligenter zijn. (Toch betekent het waarschijnlijk niet dat de kat zijn baasje slimmer maakt. De onderzoekers die het onderzoek uitvoerden zeiden dat slimmere mensen vaak langere uren maakten en aangezien katten minder aandacht nodig hebben dan honden, zijn ze een betere keuze voor de drukke intellectueel.)

5. JE HART WORDT ER GEZONDER VAN.

Een huisdier is hoe dan ook goed voor je hart. Maar katten hebben de bijzondere gave om je stressniveau te verlagen – waarschijnlijk omdat ze niet zoveel aandacht nodig hebben als honden – en daarmee de angstgevoelens in je leven. Een kat aaien heeft een positief, kalmerend effect. Eén onderzoek wees uit dat over een periode van 10 jaar, katteneigenaren 30% minder kans liepen te overlijden aan een hartaanval of beroerte dan mensen zonder kat (hoewel dit ook kan zijn omdat katteneigenaren sowieso relaxter zijn en minder stress hebben).

6. ZE VERVULLEN JE DRANG NAAR GEZELSCHAP.

Het stereotype dat honden meer affectie tonen dan katten is niets meer dan dat: een stereotype. Het is zelfs zo dat katten net zulke goeden maatjes kunnen zijn als honden, vooral voor vrouwen. Volgens een Oostenrijks onderzoek uit 2003 is een kat in huis het equivalent van het hebben van een romantische partner. Naast dat ze vaak contact initiëren, hebben studies uitgewezen dat katten vriendelijkheid die ze hebben ontvangen, ook zullen teruggeven.

Maar katten hebben wel echt de upper hand in deze relaties. Na duizenden jaren als huisdier, hebben katten geleerd hoe ze een half spinnend/half jankend geluid moeten maken dat erg veel op het huilen van een baby lijkt. En aangezien onze breinen zijn voorgeprogrammeerd om te reageren op het leed van onze kinderen, is het bijna onmogelijk een kat te negeren als het op die manier om iets vraagt.

7. ZE VERTELLEN JOU (EN ANDEREN) VEEL OVER JE PERSOONLIJKHEID.

Jouw huisdierkeuze zegt iets over jouw persoonlijkheid. Hoewel hondenliefhebbers vaak het middelpunt van het feestje zijn, zijn katteneigenaren stiller en meer introvert. Toch scoren ze heel hoog als het gaat om betrouwbaarheid en om hoeveel vertrouwen ze hebben in anderen. Katteneigenaren zijn ook minder manipulatief en ingetogener.

8. JE SLAAPT BETER.

Verschillende onderzoeken en polls in het Verenigd Koninkrijk hebben uitgewezen dat mensen (vooral vrouwen) liever met hun katten slapen dan met hun partners en geven zelfs aan dat ze beter slapen met een kat dan met eens mens. Een recenter onderzoek van de Mayo Clinic Center for Sleep Medicine geeft aan dat ze wellicht wel eens gelijk kunnen hebben: 41 procent van de mensen in dat onderzoek gaven aan dat ze beter sliepen door hun huisdier, terwijl maar 20% zei dat het juist storend was.

9. EEN KAT HEBBEN BETEKENT MINDER ALLERGIEËN.

Helaas is het voor jouzelf al te laat, maar verwacht je een kindje, dan is dit misschien het moment om een kat aan te schaffen. In 2002 publiceerde de National Institutes of Health een onderzoek waarin werd uitgewezen dat kinderen van minder dan één jaar oud die waren blootgesteld aan een kat minder allergieën ontwikkelden – en dat gaat niet alleen over dieren. Volgens Marshall Plaut, M.D., hoofd van de afdeling allergische mechanismen bij het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, "veel blootstelling aan huisdieren op jonge leeftijd helpt niet alleen beschermen tegen huisdierenallergieën, maar ook andere types veelvoorkomende allergieën, zoals stofmijt, ambrosia en gras.” En hoewel de kattenparasiet Toxoplasma gondii een bedreiging is voor jonge kinderen, zeggen experts dat door iedere dag je kattenbak te verschonen en je huisdier binnen te houden, je helemaal veilig en allergievrij zou moeten zijn!

10. ZE KUNNEN BEST LETTERLIJK JE LEVEN REDDEN

Katten hebben de reputatie dat ze afzijdig zijn en niets om hun mensen geven, maar ze hebben de laatste jaren ontelbare levens gered. Eén kat in het Verenigd Koninkrijk waarschuwt haar baasje als hij een epileptische aanval krijgt. Een kat in Montana maakte haar twee baasjes wakker toen een gaspijp ging lekken. Brandweermannen zeiden dat het huis makkelijk opgeblazen had kunnen worden als de kat niet had ingegrepen.

Eén kat heeft zelfs de hoogste onderscheiding voor militaire dieren. Simon de kat was aan bord de HMS Amethyst die in 1949 op de Yangtze voer toen een schelp het schip raakte, waardoor verschillende mariniers omkwamen en Simon raakte zwaargewond. (Het evenement markeerde het begin van een 101-dagenlang bezet van het schip, wat bekend zou komen te staan als het Yangtze Incident). Simon werd opgelapt en voerde zijn diensten uit ondanks zijn verwondingen en begon de ratten te vangen die de voedselvoorraad van het schip probeerde op te eten. Daarnaast was hij morele steun voor de schippers die het overleefden. Simon stierf niet lang nadat het schip terugkwam in het Verenigd Koninkrijk, maar krijg na zijn dood de Dickin Medaille, herkend als het Victoria Cross onder de dieren, “voor gedrag van de hoogste order, hoewel de knal een gat van meer dan een 30 centimeter in een stalen plaat wist te blazen.”

Ontvang wekelijkse kattenmails

* Verplicht veld

3 reacties

  • Ik had geen last van een tikfout bij punt een, begrijp direct, dat het over hond gaat ipv hand.

    ineke kwekkeboom
  • Volledig mee eens :-)

    Manuela
  • Erg leuk artikel, alleen moest ik punt 1 een aantal maal herlezen, totdat ik begreep dat jullie het over een hOnd hebben en niet over een hAnd.

    Thea Toby

Laat een comment achter