10 trucs om je kat aan te leren

 

Iedereen weet dat je honden trucjes kunt leren, maar wist je al dat katten ook heel goed zijn in nieuwe dingen leren? Katten werken graag met eten, dus door ze iets lekkers te geven als ze een trucje doen is voor allebei leuk. Je hebt alleen een hongerige kitten nodig, hun favoriete lekkernijen en een klikker. Als je niet weet wat je ze moet leren, bekijk dan de lijst hieronder!

#1 – Zit

 

Je kat leren om te zitten is één van de makkelijkste trucjes en ik raad je aan hiermee te beginnen. Je hoeft alleen maar “zit” te zeggen terwijl je je kat met een stukje eten de juiste positie in lokt, dan klik en voer je. Na een paar keer herhalen zul je ze kunnen lokken zonder eten en uiteindelijk zul je niet eens meer hoeven lokken.

#2 – Spring

Je kat leren om te springen is afhankelijk van haar natuurlijke tendensen. Heb je een kat die heel graag springt, is het waarschijnlijk het makkelijkst om hen te leren door een hoepel te springen. Eerst lok je je kat door de hoepel terwijl je hem tegen de grond houdt, vervolgens klik je en geef je je kat een snoepje als hij erdoorheen loopt. Vervolgens til je hem steeds hoger tot je kat er zo doorheen springt!

#3 – Pootje

 

Wacht tot je kat stilzit en til dan zachtjes één pootje op terwijl je “pootje” zegt, vervolgens klik je en beloon je ze. Herhaal dit totdat je het niet meer fysiek aan hoeft te geven door het pootje op te tillen en je kat zelf haar pootje op tilt. Het werkt het beste als je iedere keer hetzelfde pootje optilt zodat het consequenter wordt voor je kat en dus ook makkelijker om te leren.

 

#4 – Komen als ze geroepen wordt

 

Je kat leren hoe ze naar je toe moeten komen als ze geroepen worden is een eitje als je kat haar naam weet en daar ook op reageert. Zorg ervoor dat je steeds hetzelfde commando gebruikt en beloon je kat iedere keer dat ze naar je toekomt totdat de training zo’n beetje compleet is. Je hoeft alleen maar de naam van je kat te zeggen, te klikken en ze te belonen als ze bij je komen. De eerste paar keer moet je de kat waarschijnlijk naar je toe lokken. 

#5 – Mooi zitten

 

Mooi zitten is wat lastiger omdat het geen natuurlijke houding is voor je kat. Toch is het makkelijk kaan te leren als je kat eenmaal een beetje begrijpt hoe trainen werkt. Als je kat in een zittende positie zit lok je hun hoofd naar boven totdat ze hun voorste poten van de grond tillen, klik en beloon!

 

#6 – Apporteren

 

Wil je je kat leren apporteren, moet je er eerst achter komen wat het favoriete speeltje van je kat is en ervoor zorgen dat je die gebruikt. Apporteren kan op verschillende manieren aangeleerd worden, maar de makkelijkste manier is om het speeltje weg te gooien en het voorzichtig van ze terug te pakken, om het vervolgens nog eens te gooien. Uiteindelijk vinden de meeste katten het best leuk om achter het speeltje aan te gaan en zullen ze het uit zichzelf weer terugbrengen.

#7 – Rondje

Het leukste aan je kat leren een rondje te draaien is dat je ze ook richtingen kunt leren, zoals rechts of links. Voor dit trucje hoef je je kat alleen maar in een cirkel te lokken (wij raden aan één richting tegelijk) terwijl je je commando zegt. Dan klikken en belonen.

#8 – Liggen

 

Teaching your cat to lie down is easiest when done from a sitting position. With your cat in a sit, simply lure their head down to the ground with food while you give the command. It might take a minute for your cat to bring their entire body down and it make take a few tries with you starting over. But wait your cat out and when they finally bring their body to the ground mark and reward.

 

#9 – Zwaai

 

Om ze te leren zwaaien, hoef je je kat alleen maar wat lekkers voor te houden en het een beetje bewegen voor hun neus, terwijl je “zwaai” of “zeg eens dag” zegt. Als je kat haar voeten optilt om het lekker te pakken, klik en beloon dan.

#10 – Omrollen

 

Leren omrollen gaat het best als je kat al goed zelf kan gaan liggen. Vanuit daar wil je het waarschijnlijk in stapjes aanleren. Start met de kat in een liggende positie en lok ze met een stukje eten over hun linkerschouder tegen de klok in. Als je kat haar hoofd draait, zal ze proberen haar voeten op te tillen zodat ze het snoepje te pakken krijgen en zullen ze automatisch omrollen. Klik en beloon dit. Doe dit een paar keer totdat je kat zich op haar gemak voelt met het proces. Daarna ga je niet alleen het op de zij liggen klikken en belonen, maar blijf je je kat lokken totdat ze helemaal omrolt om het eten te pakken en dan klik en beloon je dat.


3 reacties

  • zzz郵件內容zzz

    Anitra Tomkinson
  • Een van mijn katten loopt terwijl hij poept, dus loopt dan regelmatig de kattenbak uit. Hebt u een ideetje?

    Annemarie Douglas
  • Dat is allemaal heel leuk maar wat doe je met een stokdoof kitten?

    sylvia Veltenaar

Laat een comment achter